https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Potujoči arhitekti, ki vam pomagajo pri postorskih zagatah

04.09.2015 ob 9:30  

Naslednji teden se skupina mladih arhitektov in krajinskih arhitektov odpravlja na turnejo brezplačnih svetovalnic po Sloveniji. V dveh tednih bodo obiskali 20 krajev, kjer želijo pomagati vsaj stotim ljudem pri njihovi prostorskih zagatah, ob tem pa se bodo zvrstila še praktična predavanja.


Svetovalnice in predavanja bodo potekala v Kranju, Jesenicah, Tolminu, Novi Gorici, Sežani, Kopru, Ilirski Bistrici Postojni, Kočevju, Črnomlju, Novem mestu, Krškem, Rogaški Slatini, Ptuju, Lendavi, Murski Soboti, Mariboru, Ravnah na Koroškem, Celju in Trzinu.

Člani ekipe Arhitekturni nasvet želijo s turnejo izobraževati o dobro urejenem prostoru in nuditi bolj dostopne arhitekturne in krajinskoarhitekturne storitve. Ri svojem delu verjamejo, da so oseben pristop, širjenje informacij in povezovanje strok, ki se ukvarjajo z oblikovanjem prostora, temelji, na katerih lahko gradimo kakovosten skupni prostor.

Na turneji bodo mladi arhitekti svetovali pri obstoječih problemih ali odkrivali nove potenciale in možnosti prostorov obiskovalcev, s čimer želijo prispevati k bolj smiselnim odločitvam glede prostorskih posegov in jim prikrajšali marsikatero skrb. S svetovanjem pomagajo pri gradnji, prenovi, sanaciji, zakonodaji, opremi, načrtovanju in prostorski organizaciji vrtov, razmeščanju različnih rab v vrtu in okolici, oblikovanju različnih tipov zasaditev ipd.

Turneja se bo izvajala v sklopu projekta Arhitekturni nasvet, ki je del Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa. Skupino sestavlja 15 arhitektov, 2 krajinski arhitektki, sociologinja in pravnik. Delujejo že več kot leto dni, doslej pa so pomagali že pri več kot stotih zagatah, pripravljajo pa že druge projekta kot je npr. Razvoj podeželja, kjer želijo z medsektorskim sodelovanjem poiskati potencialne možnosti za razvoj turizma na slovenskem podeželju.

Projekt Arhitekturni nasvet, se je začel v začetku leta 2014, ko so se mladi arhitekti čevali v takrat na novo odprtem Poligonu na Tobačni ulici v Ljubljani. Strinjali so se, da imata slovenski prostor in arhitektura kar nekaj težav, ki bi si jih želeli odpraviti, največja med njimi pa je odtujenost arhitekture od slehernika. Skozi pogovor se je razvila ideja o brezplačnem svetovanju v neformalnem, sproščenem okolju z namenom, da se javnosti ponudi vsaj osnovna pomoč pri urejanju prostorov.

VEČ INFORMACIJ:

Arhnasvet.si

Matic Brdnik (040-899-154, matic@arhnasvet.si)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.