https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Matija Slavič – Prlek, ki je zaslužen, da Prekmurci spadajo k Sloveniji

21.01.2015 ob 9:00  

Dr. Matija Slavič je bil ena najpomembnejših zgodovinskih osebnosti v naši pokrajini.

 

Slavič se je rodil 27. januarja 1877 v Bučečovcih, umrl pa 25. oktobra 1958 v Ljubljani, pokopan pa je na pokopališču v Križevcih pri Ljutomeru. Bil je teolog (biblicist), prevajalec in pedagog. Študij teologije je opravil v Mariboru in na Dunaju. Svoje znanstveno delo je posvetil biblicistiki; tako je bil prvi, ki je prevajal Sveto pismo neposredno iz hebrejščine. Sprva je bil izredni, nato pa redni profesorprodekan in dekan Teološke fakultete

Prekmurci se mu lahko klanjajo 

Poseben pečat je Slavič pustil predvsem v zavzemanju za Prekmurje. S številnimi duhovniki se je namreč trudil, da bi se Prekmurje priključilo matičnemu narodu, torej Sloveniji. Pri tem je Slavič tesno sodeloval s prleškim rojakom dr. Franom Kovačičem iz Veržeja. Prelomnica v Slavičevem delovanju je bilo leto 1919, ko se je udeležil zgodovinske mirovne konference v Parizu. Tam je z dvema znanstvenima razprava utemeljil zahtevo za priključitev Prekmurja matični domovini in prepričal zbrane. Z naknadnim sklepom vrhovnega sveta mirovne konference je bilo današnje Prekmurje 19. 8. 1919 priključeno novi skupni državi SHS.

Kljub močnim prizadevanjem se to ni zgodilo s Porabjem, ki je ostalo zunaj meja današnje Slovenije. 

Zanimivost iz leta 1919 je bila tudi ta, da so ogrske poštne znamke prve dni po priključitvi Prekmurja pretiskali z napisom SHS ozirom Prekomurje SHS. 

Zaslužnih je bilo seveda še več 

Poleg Slaviča velja za to, da smo danes Prekmurci del Slovenije, pohvaliti še številne druge duhovnike in aktiviste iz tistega časa – Jože Klekl st., oba Küzmiča, Košič, Ivanocij, Küharji, Bša, Klekl ml, Jerič in številni drugi.

 

Vir: Prekmurje.org

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2015 ob 0:11 vende gost

      O dobro jutro, pozabili ste Godino.... da je pa svetek 17.8, te pa se NIKDAR ne omenja te lidi. Dokler de prekmurce sran povedati ka so katoliški duhovniki spravili Prekmurje pod Slovenijo, tak dugo sme te zemle vredni nej,

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.09.2015 ob 1:43 poznavalec gost

      ČESTITKE uredništvu! Končno ste povedali veliko stvar in resnico. V sestavku ste omenili tudi drugega velikega Prleka. To je dr. Franc Kovačič iz Veržeja. Menim, da si zasluži mesto ob Slaviču. Bil je član mirovne konference v Parizu in oba skupaj sta zagovarjala isto stvar. V Veržeju obstaja Spominska soba dr. Franca Kovačiča. V njej njdete zelo veliko stvari. Tudi dokumente, ki izkazujejo, da je bil delegat v Parizu. Da se že veliko prej v javnosti ni veliko vedelo o teh dveh velikih Prlekih, ki sta zaslužna da je Prekmurje sedaj del Slovenijeje, je na žalost to, da sta oba bila teologa. V nekdanjem sistemu pač ni bilo možno povedati, da je kakšen duhovnik zaslužen za tako velike reči. Ker je kontinuiteta bivšega sistema bila vsa ta leta še zelo močna je tudi vzrok, da te stvari tako počasi prihajajo na dan. Upam, da se kmalu nekdo potrudi in o obeh napiše kaj več in seveda celotno zgodbo še bolj podrobno in se jo tudi primerno publicira. Mogoče do stote obletnice 2019!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.09.2015 ob 9:48 POZNAVALEC gost

        Poznavalcu "V nekdanjem sistemu pač ni bilo možno povedati, da je kakšen duhovnik zaslužen za tako velike reči", tudi v sedanjem režimu je tako. Bodi poznavalec do konca.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.09.2015 ob 13:29 antonija gost

      Če bi POZNAVALEC pozorno prebral celoten sestavek bi videl, da je omenjena kontinuiteta bivšega sistema. Partija je hotela, da bi ljudje mislili, da se je vsa zgodovina začela 1945. Sicer pa se ja ne bomo spet prepirali. Problem je, ker vsaka tema takoj razdeli ljudi. To je v Sloveniji rak rana. Se pa kdo kdaj tudi vpraša zakaj so ravno teologi bili takrat na teh mirovnih konferencah. V tistem času v začetku 20. stoletja so bili med najbolj izobraženimi in tudi so govorili več tujih jezikov. Oba omenjena sta študirala v tujini. Slaviču in Kovačiču, globok poklon in vsa čast. To sta bila prava teologa. Kar pa je težko rečti za nekatere današnje. Najprej je potrebno biti Človek, potem Kristjan in šele nato teolog. Kdor nima človečnosti tudi ostalega nima. Človečnost in humanost sta nad zakoni.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.09.2015 ob 17:26 DelR gost

      Bravo Antonija,se strinjam. No , da se replicira zakaj so duhovniki v veliki meri bili zaslužni za priključitev Prekmurja k ostalemu delu. Kdaj smo dobili prvo knjigo Prekmurci? 2. stoletji po prvi Trubarjevi, pa še to od Kuzmiča/ev, ki je bil kaj oz. sta bila ? Praktično druge inteligence kot nekaj duhovnikov Prekmurje ni premoglo. Ta trend je ostal do spremembe sistema, kjer je prišlo potem drugo v ospredje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.