https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Tamburaška skupina Petra Dajnka – člane druži ljubezen do glasbe in ohranjanje njihovega izročila

17.9.2015  

Tamburaška skupina Petra Dajnka iz Črešnjevec ima že več kot stoletno tradicijo. V njej sodelujejo člani od 16 do 71 let starosti. Igrajo na tamburice Farkaševega sistema, izvajajo pa vse od ljudske glasbe do priredb novejših skladb.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kako se je začela vaša skupna glasbena pot?

Tamburaštvo ima pri nas že dolgo tradicijo saj letos naša tamburaška skupina praznuje 105 let od ustanovitve. Naša posebnost pa je, da se tamburica prenaša iz roda v rod; od dedka na vnukinjo, od očeta na hčerko, sina, …

Kdo ste člani skupine?

V skupini sodelujejo člani najrazličnejših starosti (od 16 pa do 71 let), iz Črešnjevec ali njene okolice. Vsem nam je skupna ljubezen do glasbe, do ohranjanja našega izročila in pa veselje do druženja.

Ste tamburaška skupina z več kot stoletno tradicijo. Kakšen je recept za takšno številko?

Enostavnega recepta za tako dolgo obdobje ni. Predvsem je potrebno veliko vztrajnosti, razumevanja, strpnosti in predvsem obilo dobre volje. Tako se zelo dobro počutimo v skupini vsi člani tako na vajah kot na številnih nastopih.

Na katere inštrumente igrate in kakšno zvrst izvajate?

Igramo na tamburice Farkaševega sistema, izvajamo pa predvsem ljudsko glasbo, evergreene pa tudi priredbe kakšne novejše popularne skladbe.

Kako potekajo vaše vaje, glede na to, da igrate na toliko različnih inštrumentov?

Vaje imamo enkrat tedensko po dve šolski uri. Zaradi toliko različnih instrumentov se večkrat razdelimo v skupine, tako da hitreje osvojimo novosti. Obvezen del vaj pa je tudi sproščeno druženje, ki je nujno potrebno za dobro počutje v skupini in obstoj že toliko let.

Kje in kdaj se je zgodil vaš prvi koncert?

Za koncert izpred 105 let ne bi vedel; dobro pa se spomnim mojega osebnega prvega nastopa, ki se je zgodil na prireditvi za 8. marec v OŠ Gornja Radgona daljnega leta 1985. Nastopila sva skupaj s sestrično (ki še tudi sodeluje v skupini) in kljub tremi zelo uspešno opravila najin nastop.

Snežni valček, Larina pesem (Tamburaška skupina KD "Peter Dajnko" Črešnjevci)

Igrate tudi na zasebnih zabavah? Kako se razlikujejo omenjene zabave od koncertov?

Igramo ob različnih priložnostih, kamor nas pač gostitelji povabijo. Zasebne zabave imajo svoj čar, saj je tam običajno manj ljudi in je tako stik z njimi bolj oseben, neposreden in odziv na naše igranje bolj intenziven.

Kaj pa avtorski komadi?

Avtorskih komadov ne igramo, imamo pa veliko skladb v repertoarju, ki so prirejene s strani naših članov.

Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Zgodb na koncertu, pred koncertom in po koncertu je veliko in bi zelo težko izbral samo eno. Mogoče le eno kratko; bilo je na večji prireditvi; stojimo že na odru pripravljeni za nastop (oblečeni v narodne noše; fantje s klobuki). Nakar enemu članu pade iz rok trzalica; obiskovalci so se že pričeli muzati, ko se skloni in skuša pobrati trzalico s tal, mu na tla pade še klobuk z glave. Občinstvo je seveda bruhnilo v ogromen krohot mi pa tudi skupaj z njimi. No, nato, ko se je vse pomirilo, smo imeli še tudi uspešen in bučno nagrajen nastop.

Kakšni so vaši glasbeni načrti? Kdaj vas bomo spet videli na odru v Pomurju?

Kot že rečeno, imamo veliko nastopov. Omeniti pa velja našo prireditev od 105 let ustanovitve Tamburaške skupine, ki bo 24.10.2015 ob 18.00 v Kulturnem domu Gornja Radgona in kamor vas vse vljudno vabimo. Program bo zelo pester, saj nas bodo kot gostje obiskale nekatere skupine s katerimi smo sodelovali v preteklosti in s katerimi bomo skupaj nastopili.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.