https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Župani o usodi RRA Mure: dokapitalizacija, stečaj, ustanovitev nove razvojne agencije?

Murska Sobota, 22.09.2015 ob 11:00  

Na včerajšnji izredni seji Sveta pomurske razvojne regije so pomurski župani razpravljali o aktualnem stanju v RRA Muri. Kljub temu, da se strinjajo, da je razvojna institucija za regijo potrebna, pa glede dokapitalizacije niso enotni. Po burni in skoraj tri ure trajajoči razpravi, je z mesta direktorja odstopil direktor Franc Gönc, ki pravi, da se za nastalo sitacijo ne počuti krivega.  

 

Gönc o razlogih za izgubo

Zaradi finančnih problemov in možnega stečaja Regionalne razvojne agencije (RRA) Mure so včeraj o problemih družbe, dokapitalizaciji ali stečaju in pomenu agencije za regijo razpravljali pomurski župani in pooblaščenci. Sedaj že bivši direktor Gönc, jim je pojasnil razmere in odgovarjal na vprašanja. Gönc med drugim poudarja, da je RRA Mura prinesla v regijo 1500 delovnih mest in 35 milijonov evrov tujih investicij. Med dejavniki, ki so pripeljali do nastale situacije (ob polletju, ob prevzemu direktorske funkcije je agencija izkazovala 820 tisoč evrov izgube),  je navedel sistemske napake pri delu, slabo komunikacijo med oddelki, slab nadzor nad projekti in čas med dvema finančnima perspektivama. V sklopu racionalizacije so se po njegovih besedah lotili interne reorganizacije in kontrolinga.

Župani so imeli številna vprašanja in pomisleke

Župani so v burni razpravi slišali več različnih zneskov, ki so potrebno za rešitev agencije. Po besedah Gönca znaša ta v najslabšem primeru nekaj čez 700 tisoč evrov. Župane so zmotili tudi podatki o višini plač zaposlenih. Zato bi po mnenju nekaterih bilo bolje ustanoviti javni zavod in ne gospodarsko družbo. Župani so izrazili zaskrbljenost nad dejstvom, da bi Pomurje ostalo brez neke osrednje razvojne institucije, ki bi jih povezovala. Spraševali so se tudi, kaj stečaj pomeni za razvoj regije, črpanje evropskih sredstev, izvajanje pomurskega zakona, pri ideji ustanovitve nove razvojne agencije pa jih skrbijo dolgotrajni ustanovitveni postopki. Župani so se spraševali tudi o tem, kdo so tisti, ki stojijo za slabimi projekti, kdo je naročnik sedanjih projektov, ali so zaposleni pisali projekte le za ohranjanje delovnih mest, motilo pa jih je tudi dejstvo, da so o težavah izvedeli iz medijev.

Še en teden časa za razmislek

Vodstvo RRA Mure so župani ob koncu razprave pozvali, da naredi vse, da se znesek, ki je potreben za dokapitalizacijo, zniža. Glede dokapitalizacije so mnenja županov bila različna, vendar pa so tudi zneski, ki jih je potrebno plačati od občine do občine precej različni. K dokapitalizaciji so sklenili, je potrebno pozvati tudi državo in lokalno gospodarstvo. Strinjali so se tudi, da na skupščini naslednji teden glasujejo v duhu javnega interesa.

Mestni svetniki MO Murska Sobota dokapitalizacije ne podpirajo

V petek so na izredni seji mestnega sveta MO Murska Sobota soglasno sprejeli sklep, da dokapitalizacije RRA Mure ne podprejo. Pri dokapitalizaciji prav tako ne bo sodeloval večinski lastnik RRA Mure, to je  Regionalno razvojni sklad.  

Po besedah Srečka Đurova, direktorja občinske uprave MO Murska Sobota, situacija še zdaleč ni preprosta. Tudi če se občine odločijo za dokapitalizacijo, to ni dovolj, v roku 15 dni se potrebna finančna sredstva morajo tudi nahajati na računu agencije.

O usodi bodo dokončno odločali naslednji teden na skupščini

Na ponedeljkovi skupščini družbenikov RRA Mura bodo odločali o povečanju osnovnega kapitala. V prihodnje se po odstopu Gönca obeta še sestanek s predsednikom nadzornega sveta, imenovanje vršilca dolžnosti direktorja in predaja poslov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.09.2015 ob 11:07 lepi gost

      Kakšni dokapitalizacija da se bo dalje kradlo vsi ki so vpleteni v lopovščino pozapret, vzeti jim kaj še jim je ostalo pa v arest

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.09.2015 ob 12:10 aaa gost

      RRA Muro bi bilo potrebno že zdavnaj zapret!!!!!!!!!!! Moram pa čestitat soboškim svetnikom za pogumno in pa pametno odločitev.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.09.2015 ob 13:10 gost gost

      Končno enkrat odločen ne ,metanju denarja skozi okno. Pa saj ni čudno, da so tako zabredli in zapravljali naš denar. Samo pogledati ,je treba strukturo zaposlenih in kako so prišli na ta delovna mesta. Vprašljiva izobrazba, plačila projektov, ki so že zdavnaj potekli itd. Pa tudi odgovarjati bi moral nekdo za dolgoletrno prikrivanje resničnih podatkov. Vsi, od vodilnih, do politike , ki je vedela za nepravilnosti.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.09.2015 ob 13:59 razvoj pomurja gost

      Davno pred leti sem povedal, da je RRA Mura sama sebi namen. Vse te "razvojne" agencije so leglo nesposobnežev, ki se prisesajo na javni denar in potem delajo na tem, da si pridobijo še več javnega denarja od katerega lepo živijo. Gospodarstvo in država od tega nima nič. Čestitke soboškemu občinskemu svetu, županu Jevšku in še posebej Srečku Đurovu, ki so povedali to, kar je bilo že davni potrebno! Pri vseh teh agencijah je problem, ker ni pravega nadzora nad delom in porabo. Vse RRA-je takoj ukinit !!!!!!

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.09.2015 ob 14:57 razvoj pomurja2 gost

      @razvoj pomurja.... To kar so povedali je bilo že davno večkrat javno povedano tudi s strani drugih, bolj sposobnih ljudi na občini... Malo se zamisli. Đurov, naš direktor občinske uprave, sluga našega štajerskoga župana je predsednik sveta zavoda MRA oz. Mariborske razvojne agencije. Če bo RRA šla v stečaj se bo denar, ki je bil namenjen za projekte v pomurski regiji kanaliziral drugam med drugim tudi za štajerski razvoj. Mi pa bomo še vedno naivni in revni naprej... Toliko o tej naši zgodbi, ki jo mediji v celoti prikrivajo... Poleg tega bi za škodo v RRA morali odgovarjati izključno Krapec in nadzorniki, ki so si zakrivali oči ko so se dogajale svinjarije (mogoče so pa imeli od tega tudi sami koristi?). Če bodo nadzorniki dali Krapcu razreščnico ga bodo s tem oprali vse odgovornosti (krivdo pa verjetno prenesli na nekoga drugega, verjetno Gönca), dolg RRA pa bo šel na slabo banko katero bomo morali odplačevati dakoplačevalci.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.09.2015 ob 16:15 gost

      Cestitke svetnikom, g. Jevsku za pametno potezo.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.09.2015 ob 18:11 gost

      Ka pe Jevške pa Đurove hvalospeve delate? Aja, zato ka je tej portal zamolčal napoved Jevška, ka de soboka občina delala svojo razvojno agencijo. Ge de zaposlila "svoje" kadre. Štreri do delali "naše" projekte. Ge do bogateli "naši". Povezani za povezane. Se vam že svita kama pes taco moli? De trbelo ša kašen drugi medij čitati za kompletno informacijo...

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.