https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Gledališče Park: 1100 dogodkov, četrt milijona obiskovalcev, napoved nove sezone pa vrhunska

23.09.2015 ob 14:00  

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je na novinarski konferenci predstavil program zavoda na področju kulture v sezoni 2015/2016. Jedro njihovega programa so abonmaji, v katere vključijo najboljšo, pretežno slovensko produkcijo predvsem s področij gledališča, glasbe in plesa.

 

V petih letih 1.100 dogodkov in 240 tisoč obiskovalce v murskosoboškem Gledališču Park

Direktorica zavoda, Brigita Perhavec, je v uvodu povedala: »Decembra bo minilo 5 let od takrat, ko smo pri Zavodu za kulturo, turizem in šport  začeli delati tudi v prenovljeni dvorani Gledališča Park.  V teh petih letih smo se zelo trudili, da bi pripravi kar se da kakovosten kulturni program na več lokacijah (Gledališče Park, Grajska dvorana, grajsko dvorišče, Trg kulture in še kje). Če predvidimo število dogodkov in obiskovalcev do decembra, nas  je v petih letih na okrog 1.100 dogodkih  obiskalo okrog 240.000 obiskovalcev.«

V nadaljevanju je Perhavčeva predstavila načrte o sodelovanju s Cankarjevim domom: »Na eni strani se dogovarjamo o njihovem posredovanju koncertov, predstav, kar si sicer sami zaradi visokih stroškov ne bi mogli privoščiti, na drugi strani pa bi mi postali organizator obiskov v Cankarjevem domu (nabava vstopnic, organizacija prevoza ...)«.

Letošnji program bo vrhunski, raznolik in predvsem dostopen

Programska vodja, Duša Škof, je poudarila, da program letošnje pete sezone 2015/16 odlikuje  vrhunskost, raznolikost in dostopnost. »Lutkovne, igrane, gledališko-glasbene, gledališko-plesne predstave in muzikal za predšolske otroke in osnovnošolce, najboljše slovenske drame, komedije in vse kar je vmes, odlični, žanrsko raznoliki koncerti in muzikal za dijake in odraslo publiko, so sestavine večplastne abonmajske sezone 2015/2016 Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota«, pravi Škofova.

S številnimi glasbenimi, gledališkimi in plesnimi dogodki v okviru petih abonmajev, ki jih strokovna javnost uvršča med najboljše, kar premore slovenski ustvarjalni prostor, dosegajo starostno in interesno zelo širok razpon obiskovalcev. Dopolnjujejo jih številni koncerti in predstave skozi vse leto.

Vsak izbran dogodek je iz več razlogov vreden ogleda. Izpostavljajo pa zmagovalno predstavo Borštnikovega srečanja 2014 Rudi Šeligo: Svatba, SNG Drama Ljubljana in letošnjo tekmovalno predstavo Borštnikovega srečanja 2015 Nebojša Pop Tasić: Gospa Bovary, SNG Nova Gorica, komediji J. P. Moliere: Tartuffe, SNG Nova Gorica in Iztok Mlakar: Pašjon, koprodukcija Gledališča Koper in SNG Nova Gorica. Najmlajšo publiko bo verjetno najbolj navdušil muzikal Maček Muri, SLG Celje, ki praznuje letos 40-letnico, nekoliko starejše pa glasbeno-gledališki dogodek Enci benci Katalenci, glasbene skupine Katalena. Glasbena in gledališka publika si bo gotovo zapomnila muzikal Mamma mia!, saj gre za vedno razprodane predstave in medijsko izjemno odmeven dogodek.

Že naslednji teden vabijo na  tri izjemne koncerte

V torek, 29. 9. bo v grajski dvorani nastopil indijski violinist Džohar Ali Khan. Gre za uglednega violinista indijske klasične glasbe ter vsestranskega glasbenika, ki redno koncertira in gostuje skoraj po vsem svetu. V Murski Soboti njegov koncert financira Veleposlaništvo Indije, zato je vstop prost.

V četrtek, 1. 10. bo v grajski dvorani nastopila skupina Hermalogic z imenitnima glasbenima gostoma: grškim vokalistom in oudistom  Gaiga Yazdijana, ki se je rodil v Siriji staršem armenskega rodu, zdaj pa živi in dela v Grčiji. Predstavili bodo projekt South-Eastern Breeze, ki je plod večletnega raziskovanja glasbene zapuščine Bližnjega vzhoda in Mediterana.

V soboto, 3. 10. 2015 pa bo v Gledališču Park koncert Gruzijskega komorni orkester iz Ingolstadta, ki ga podarja mesto Ingolstadt. Koncert pripravljajo ob izteku praznovanj 20-letnice Mestne občine Murska Sobota.

Novosti Cankarjevega doma

Novo sezono Cankarjevega doma pa sta predstavili generalna direktorica CD Uršula Cetinski in vodja programa resne glasbe, opere in baleta CD, Ingrid Gortan.

Med novostmi nove sezone sta izpostavili abonma Veličastnih 7, ki ga bo konec septembra odprla spektakularna francoska predstava Golgota Gledališča s konji, silvestrovali bodo z Opičjim kraljem iz Pekinga, zaključil pa se bo spomladi z gostovanji slovitega Roberta Wilsona (postavitev Ionescovih Nosorogov) in izjemnega Alonzo King Balleta iz San Francisca.

V okviru Zlatega abonmaja napovedujeta gostovanja Simfoničnega orkestra iz Lahtija, Dunajskih simfonikov, Freiburškega baročnega orkestra, Orkestra Elizejskih poljan, Simfoničnega orkestra iz Dallasa in Simfoničnega orkestra Švedskega radia.

Med novostmi nove sezone je tudi festival Shakespeare za vedno, gostili ga bodo od januarja do aprila 2016. Na ogled bodo kulturnozgodovinska razstava Hamlet na Slovenskem, razstava sodobne slovenske fotografije Brezčasna Ofelija, glasbeno-gledališka predstava za mlado občinstvo Shakesoneti, cikel predavanj Razkrinkani patriarhat in cikel Shakespere na filmu in drugo.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2015 ob 14:08 gogo gost

      "vrhunska"

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2015 ob 14:17 gost

      če pa silijo uboge otroke ka morajo iti gledati z šolo pa se tam dolgočasiti.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2015 ob 15:32 gostnamost gost

      Seveda, če pa deca mus morejo ite ta z šolo! Če pa nejdejo pa jin gnjavijo...

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.09.2015 ob 16:43 vimenuv gost

      Kot da je kultura, eden izmed temeljev, na katerih smo se Slovenci obdržali skozi stoletja, tudi takrat, ko so nas nasilno zatirali, kaj groznega. Naj raje otroci pogledajo kakšno kulturno predstavo ipd. kot pa da visijo pred računalniki in televizijo, pa gledajo streljanja in nasilje.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.09.2015 ob 17:17 kultivator gost

      vidva gosta pametniva zgoraj bi bila verjetno bole navdušeniva, če bi deco vozili zečiča pa rozgo gledat ali pa ove opice v big brotheri pa na kmetiji ali pa primitivne klovne v bari. to bi vajva razveselilo gelibar?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.09.2015 ob 17:22 prijatelj JERYJA gost

      super za otroke in nas stare je TOM I JERRY, VIDIMO LEPO miško in mucka, kako lepo delata vsakdanje smešne pizdarije, zmaga pa vedno (manjši), po izobrazbi. JA PIZDA MU MATERINA, če bi ga pa vedno močneiši in pohlevnejši vedno hotel pojesti!!!. To je za nas Slovence kultura, če še pa firme televizijske tega ne morejo kuputi. Danes bi gledali samo kmete in kuhinje. PA TO ŽE OBSTAJA 10000000000 LET, jebemti!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.09.2015 ob 17:28 GIGI gost

      GOSPOD KULTIVATOR, TIJ SI V GLEDALIŠČI, DECA TI PA DOMA SPIJZDIJO PEJNEZE, PA SO RAJ NA zEČIĆI, JEBOTE TRAMVAJ, TU SE PA GREŠ UMETNIKA - SIROTINJA NEKULTURNA. aLI SI PA DOBRO PLAČANI UMETNIK

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.09.2015 ob 21:43 kultivator gost

        že pa eden pameten. če je pri tebi doma tak ka si napiso san ti ges nej kriv, ne rivli zdaj na druge svoj zavoženi život. ge san biu nazadnje v gledališči tudi v šoli tak ka se mi zdi čista OK ka deco tu pa tan pelajo kaj bole resnoga poglednot. ti pa si očitno niti v šoli nej nika pametnoga potegno. lekar si pa eden neizobraženi lolek ka zaradi svoje nesposobnosti za nikoj sovraži vse ka je malo više od njegovoga dojemanja sveta - žečič, rozga, bb, kmetija, bar pa ostale tebi namenjane blesarije. uživaj!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.09.2015 ob 17:38 McFERRY gost

      A se spomnite gospoda STAN IN OLIJA, to je za deco, ne pa vsakdanja slovenska beseda:, okej, verigut, plis, jes, sori, jes,itd..... Te nan še pa to govorijo v našij čudežnij kriminalkah kao vrhunske oddaje : talenti, kmeti, v nedeljo popoldne in podobno. NE ven što šče spluj zna original slovenščino, kje je tu KULTURA IN PONOS, DOSTOJANSTVO SLOVENSKEGA NARODA????????

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.09.2015 ob 17:50 CHARLY gost

      ČUDNA RAČUNICA -230 LIDIJ POVPREČNO NA DOGODKU ALA VAM VERA UMETNIKI, OD TOGA POVEJTE, KOLIKO JIH JE MORALO POD "MUSAJ" ITI TJA

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.09.2015 ob 18:21 gost gost

      Žalostno je čitati komentare o kulturi polpismenih komentatorov, ki imajo očitno zelo omejen um.Pa kaj bi jim zamerili, tudi taki so in vedno bodo. Kakšno pa je naše miljejsko kulturno okolje v Pomurju, se pa vidi na raznih prireditvah za množice, ki poneumljajo. Vendar so tudi taki, ki jim kultura nekaj pomeni in prav je, da je teh dogodkov vedno več. Kakšen vzgled pa dajejo starši otrokom, se pa pozna po tem, na kakšne prireditve hodijo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.09.2015 ob 21:46 gost

        zatou pa si lolek primitiven in ti nigdar v življenji nede boukše. cejli život boš delo za minimalca in se smilo san sebi siroček eden.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.09.2015 ob 20:46 gost

      JAZ PA RAD HODIM Z ŠOLO TJA KER TAKRAT NI POTREBNO BITI PRI POUKU

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.09.2015 ob 20:48 rudlek gost

      G. Brigita ,poslušajte še enkrat vašo tiskovko.... Nevem če ste imeli tremo ,ali pa vam številke delajo težave,oziroma niste šolana za takšen položaj...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.