https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Razstava o dosežkih prekmurskega slovstva

26.09.2015 ob 7:00  
Te dni se v Murski Soboti na 20. srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede 2015 družijo slovenski literati. V četrtek so si v knjižnici ogledali razstavi o najvidnejših dosežkih prekmurskega slovstva in prvem prekmurskem časopisu.

Letos obeležujemo 300-letnico izida prve tiskane prekmurske knjige, tj. Mali katechismus Franca Temlina iz leta 1715. Ta knjiga je imela za prekmurske Slovence velik pomen, po besedah Francija Justa je sprožila jezikovno-kulturni proces, v katerem so prekmurski Slovenci v specifičnih družbeno-zgodovinskih razmerah v 18., 19. in 20. stoletju v prekmurskem knjižnem jeziku poleg verskih knjig ustvarili tudi številna posvetna tiskana besedila. V teh knjigah so, tako meni Just, tako evangeličanski kot katoliški pisci standardizirali prekmurščino kot knjižni jezik.

Včerajšnja razstava z naslovom »Ar tej naši vogrski Slovenov jezik od vsej drügi dosta tühoga i sebi lastivnoga ma« (avtor Franci Just) predstavlja najvidnejše dosežke tega književnega izročila – prvotiske, posnetke knjig in periodičnih tiskov, spremljajoče besedilo pa orisuje razvoj prekmurskega slovstva. Poleg te razstave so včeraj odprli še razstavo »Prijatel – prvi prekmurski časopis« (avtorica Klaudija Sedar), ki predstavlja vsebino časopisa, ki je izhajal v letih 1875-1879, in njenega izdajatelja ter urednika Imreta Agustiča.

Prijatelj (1875–1879), prvi prekmurski časopis, namenjen Slovencem v širšem prekmursko-porabskem prostoru, je kot mesečnik začel 15. septembra leta 1875 v Budimpešti izdajati Imre Agustič.

V avli knjižnice je na ogled razstava »Književnik Feri Lainšček«, ki je plod sodelovanja med Knjižnico Velenje (avtorica Stanka Ledinek) in Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota (avtorica Vesna Radovanovič), predstavlja pa predstavlja literarni opus Ferija Lainščka.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2015 ob 9:08 muki gost

      Zdaj se točno vijdi sami neobriti in z to podgrlino so pa vkup prišli. Zakoj zato ka so kšenki narezke jeli zato.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.09.2015 ob 9:41 šuki gost

      vsefele se tukaj vijdi , pa najde ! vijdim ,da tudi izgubljeni pesnik lojze--bac iz belt. sedi in se pretvarja na tem shodu , da o drugih trnoglavcih sploh ne govorimo !

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.09.2015 ob 12:09 vanč gost

      Ha ha ha točno se vijdi resan @muki... spijo na slikaj se vijdi poglejte si lenuhe slika..28,29,30... A so ti prišli na medvedje spanje he he bogme ste budale ...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.10.2015 ob 9:43 Pišta gost

      Kaj so to res sami spavajoči medvedi in medvedke.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.10.2015 ob 13:00 gost

      Najbolj budna se mi zdi (pisatelj. in pesni.)gospa Perhavec in gosp. BAC !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.