https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

MO Murska Sobota: »Regionalna razvojna agencija mora služiti regiji in ne obratno«

25.09.2015 ob 10:58  

Potem ko so v javnosti prišle informacije o finančnih težavah RRA Mure in ko je odstopil direktor Franc Gönc, so se odzvali tudi v Mestni občini Murska Sobota.


Pojasnjujejo namreč, da so bili v tem času deležni obtožb s strani Gönca, da se nanj vršijo pritiski, ultimati in grožnje. Ker so na občini prepričani, da Pomurje za razvojni preboj potrebuje učinkovito regionalno razvojno agencijo, mestu in regiji ne sme biti vseeno, kako RRA Mura deluje in kako se z njo upravlja.

Preostanek sporočila za javnost objavljamo v celoti:

»V zadnjih mesecih je bilo ugotovljeno, da je vodstvo RRA Mura d.o.o. ustanovitelje zavajalo s podatki o poslovanju razvojne agencije. Še 14. julija 2015 je direktor RRA Mura gospod Franc Gönc družbenikom zatrjeval, da pričakuje v letu 2015 2 milijona evrov prihodkov in pozitiven rezultat, čeprav je družba že 30. junija 2015 dosegla izgubo v višini 800.000 €. Kmalu zatem, avgusta 2015, je direktor RRA Mura Mestno občino Murska Sobota seznanil s potrebo po dokapitalizaciji družbe v višini 700.000 €.

Mestna občina Murska Sobota je zato pristopila k celoviti analizi finančnega položaja družbe, še posebej zato, ker ima RRA Mura kot regionalna razvojna agencija ključno vlogo pri uresničevanju regionalnega razvojnega programa in s tem povezanega načrta gospodarskega prestrukturiranja regije. Pri tem so bila ugotovljena naslednja dejstva:

- da ima družba izgubo v višini 800.000 €,

- da ima obveznosti v višini 1.600.000 €,

- da je izkazana potreba po dokapitalizaciji v višini najmanj 700.000 €.

V sklopu teh aktivnosti je Mestna občina Murska Sobota zahtevala razkritje prejemkov zaposlenih na RRA Mura za obdobje zadnjih desetih let, kar je gospod Franc Gönc zavrnil.

Foto: arhiv Pomurec.com

Finančni položaj RRA Mura je zahteval takojšnje in povezano ukrepanje družbenikov, pa tudi vodstva družbe. Ob jasnem izogibanju potrebni transparentnosti poslovanja, brez katere ni mogoče ugotovili odgovornosti za nastal finančni položaj družbe, je Mestna občina Murska Sobota izgubila zaupanje v gospoda Franca Gönca. Menimo namreč, da morata biti učinkovitost in preglednost korporativnega upravljanja v regionalni razvojni agenciji na najvišjem nivoju. Zato je direktor Mestne uprave Mestne občine Murska Sobota Srečko Đurov direktorju RRA Mura sporočil, da ne uživa več zaupanja največjega družbenika med občinami ter da bodo – če ne bo z odstopom prevzel odgovornosti za nastal položaj – predlagani postopki krivdne razrešitve, ki so bili kasneje tudi dejansko sproženi.

V tem pogledu gospod Gönc ni bil deležen ne groženj in ne ultimatov, pač pa je bil nanj naslovljen jasen poziv k prevzemu odgovornosti za nastal finančni položaj in s tem ogroženo delovanje regionalne razvojne agencije. Obtožbe o ultimatih, pritiskih in grožnjah zato razumemo kot poizkus preusmerjanja pozornosti od problema finančnega poslovanja RRA Mura, za katero nosi gospod Gönc kot nekdanji prokurist in direktor pomemben delež odgovornosti.

Mestna občina Murska Sobota je zato sprožila potrebne postopke za dokapitalizacijo družbe ter resno pristopila k pripravam alternativnih možnosti, če dokapitalizacija ne bo izglasovana. Morebitni stečaj RRA Mura namreč ne sme ogroziti razvoja Pomurja. To je naša dolžnost. Pomurje namreč potrebuje polno delujočo in učinkovito regionalno razvojno agencijo. Delo za skupno dobro in razvoj celotne regije pa se začne pri odgovornosti in transparentnosti. Regionalna razvojna agencija namreč ni fevd njenega vodstva, ampak služi blaginji in razvoju regije in njenih ljudi. Njim mora zato tudi odgovarjati.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2015 ob 13:07 gost gost

      Pohvale vredna poteza mestne občine. Končno enkrat razkritje nepravilnosti, ki so se dogajale v omenjeni agenciji, ki je bila sama sabi name, zaposlovala po čudnih kriterijih in ni služila temu za kar je bila ustanovljena. Kje so rezultati? Najlažje je odstopiti prejšnjemu in sedanjemu vodstvu, vendar upajmo, da bodo tudi odgovarjali. Dosti je bilo sprenevedanja, laži in prirejanja podatkov.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2015 ob 13:55 RRA MURA gost

      Če, bo šlučajno ustanovljena nova razvojna agencija, se toplo priporočam, saj bi tudi jaz bil rad enkrat za dobro plačo vsaj 2000e se kazal in hodil po raznih prireditvah (na tuje stroške) in nič delal!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2015 ob 14:43 gustl gost

      Tudi jaz bi takšno službico.Imam dolgoletne izkušnje z pomanjkanjem dela!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2015 ob 15:40 900 gost

      Jp, imam visokosolsko izobrazbo tehnicne smeri, trenutna placa 923eurov. Se priporocam za pisanje projektov, domnevam da bom bolj uspesen pri projektih povezanih z s tehniko kot zdajsni zaposleni ekonomisti.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.09.2015 ob 17:51 gost gost

      Ej, kakšno politikantsko novinarstvo je to. Članki po naročilu. Gonce ne dajo besede, na velko pa objavijo odgovor občine. Pri prejšnjon župane pa bilo glih obratno. Srali so po njem, njegove plati pa nikoli objavljali. Prodane duše novinarske. Ustvarjanje javnoga mnenja z enostranskim poročanjem. Ka pa to nede zadosta, pa je pol komentarov od avtora članka, nasprotno misleče pa itak zbrišejo. Prav neverjetno kak os eni lejko omejeniin mislijo, ka se to ne vidi. Vidi se, vidi... in to iz (Red bullovoga) aviona.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.09.2015 ob 18:04 gost mura gost

      Zadnji gost je skregani s pametjo, ali pa ritoliznik omenjenih. Drugo nemre biti, ka lejko piše takše bedarije, pa še s pisanjen bi se lejko bole potrudo, če zna. Najprej se je treba seznaniti z dejstvi pa te palamudriti. To, ka zaj guči Genc je sprenevedanje na kvadrat, pa nekšo obtoževanje, kero nema osnove, sicer se pa da vse dokazati. Ja, nede več tak lahko vlečti velke plače,sideti na stolčkaj pa nej delati. To vala za vse, ka so bili tan.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.09.2015 ob 21:37 Pišta gost

      Kdaj pa bodo skinili tiste župane, ki delajo na dveh mestih, nujno, je polno sposobnega kadra, ne sprenevedajmo se?????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.09.2015 ob 11:33 jošt gost

      Morafski ma prej zdaj v Ljubljani pisarno za občane, ka v morafcaj ga nega za dobite

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.