https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja v okrnjeni izvedbi to soboto

Murska Sobota, 30.09.2015 ob 8:00  

V začetku oktobra je bila v Murski Soboti načrtovana prireditev »Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2015«. Zaradi aktivnosti Uprave RS za zaščito in reševanje ter Civilne zaščite pri oskrbi migrantov oziroma begunske problematike je prireditev deloma preložena na mesec maj naslednje leto. V soboto pa bo v Murski Soboti potekalo XXI. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ter mednarodno gasilsko tekmovanje.

 

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja delno preloženi na naslednje leto

Dogodka so na novinarski konferenci predstavili Branko Dervodel, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije in Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, pomen prireditve za MO Murska Sobota pa župan občine gostiteljice, dr. Aleksander Jevšek.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije ter Gasilsko zvezo Slovenije izvedla v soboto 21. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa 2015 ter Mednarodno gasilsko tekmovanje.

V soboto v Murski Soboti 21. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa

21. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa bo potekalo med 9. in 15. uro na več prizoriščih v središču Murske Sobote: Mestni park, Trg zmage, Trubarjev drevored, Borovnjakova ulica, Ulica Staneta Rozmana, Industrijska in Lendavska ulica. Državnega preverjanja se udeležijo le najbolje uvrščene ekipe regijskih preverjanj. Zmagovalci državnega preverjanja pa se udeležijo Evropskega festivala prve pomoči FACE, ki bo prihodnje leto potekalo v Ljubljani. Preverjanje spodbuja izboljšanje stanja na področju prve pomoči v Sloveniji. Ekipe bodo nudile prvo pomoč poškodovanim in nenadoma obolelim na sedmih simuliranih delovnih mestih (naravna nesreča, delovna nesreča, javna prireditev, prometna nesreča in evakuacija), vmes pa bodo organizirana počivališča.

V soboto tudi mednarodno gasilsko tekmovanje 

Mednarodno gasilsko tekmovanje pa bo potekalo med 8. in 15. uro na atletskem stadionu OŠ I Murska Sobota. Sodelovalo bo 92 ekip, poleg Slovenije še iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Srbije, tekmovanje pa bo potekalo po mednarodnih predpisih.

Ob 17.00 uri bo sledila zaključna prireditev obeh tekmovanj in slavnostna predaja gasilskih vozil PGD Murska Sobota na grajski ploščadi.

MO Murska Sobota se je na prireditev dolgo in intenzivno pripravljala

Župan gostiteljice prireditve, to je MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, je sicer izrazil obžalovanje a tudi razumevanje, da so bili Bogatajevi dnevi, na katere so se intenzivno pripravljali in jih težko pričakovali, odpovedani. Pohvalil  je številne prostovoljci, ki so vključeni v reševanje begunske problematike. Prireditev pa vidi tudi kot turistično priložnost za mesto in regijo, saj se je bo udeležilo le več kot tisoč udeležencev, obiskovalcev pa še več, ki bodo v regiji ali mestu tudi prespali, si kaj ogledali in se morda še kdaj vrnili. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2015 ob 12:55 rdeče for ever gost

      Tako je, če si prave barve. Iz stolčka na stolček. Še ena iz vrst, kjer se pojavi sindrom vrtljivih vrat, kot je nazorno povedal poslanec Bojan Dobovšek. Nekoč je branila barve SD. Bila je županja Metlike. Da bi manj delala in več zaslužila se je podala na državnozborske volitve leta 2011. Ker je takrat SD slabo kazalo je, kot prava pragmatičarka, obrnila hrbet SD in se podala v vrste PS k Zoranu Jankoviću. Bila je izvoljena v poslanske klopi. Zoran Janković je kot politik na državni ravni propadel in z njim tudi večina njegovih poslancev skupaj s stranko PS. Razbežali so se vsak na svojo stran iskat spet boljši sedež. Sindrom vrtljivih vrat se ponovi. Tako se je tovarišica Renata znašla na Rdečem Križu Slovenije. In to prav na vrhu, kjer je dobro plačana funkcija v vlogi generalne sekretarke. Po podatkih s spleta nekaj čez 3 tisočake na mesec. Družbo ji dela, kot podpredsednica znana dama Nataša Pirc Musar, ki je nasledila Milana Brgleza, ki se je preselil na čelo slovenskega parlameta. Sama pravi, da ni članica nobene politične stranke. Uradno je vedno vse mogoče. Drugače je v praksi v ozadju. Pač še ena, ki menja stranke in zamrzuje knjižice. Spet je v rdečih barvah. Sedaj od RKS. Če bo kdaj še uradno zastopala SD še ni znano. Mogoče se pa še kdaj preseli k Lukecu v ZL, ker mu podpora raste. Sindrom vrtljivih vrat!!!

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.