https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Lendavi razprava na temo nekonvencionalnega pridobivanja plina v Petišovcih

Lendava, 05.10.2015 ob 10:00  

V hotelu Elizabeta v Lendavi je v petek potekal posvet z naslovom Evropski pogled na nekonvencionalno pridobivanje plina z metodo hidravličnega lomljenja (frackinga), ki ga je priredila Civilna iniciativa Ustavimo fracking v Sloveniji.

 

Civilna iniciativa je spontano reagiranje prebivalstva na škodljive pojave v družbi in na neodgovorno ravnanje pristojnih institucij ter služb. Fracking je tehnologija pridobivanja zemeljskega plina za izkoriščanje tako imenovanih nekonvencionalnih zalog plina v glinastih skrilavcih ali peščenjakih, kot je tudi na Petišovskem polju. Pridobivanje plina je možno s frakturiranjem, postopek pa je dražji, tehnološko zahtevnejši in tvegan, saj se pri postopku v zemeljsko vrtino pod visokim pritiskom vbrizga voda z dodanimi kemičnimi mehanskimi snovmi. To povzroča drobljenje kamnine oziroma nastanek razpok, v katere se ujame plin, ki se potem izčrpa.

Uvodno predstavitev razprave v Evropskem parlamentu je podal dr. Igor Šoltes, evropski poslanec. Moderator posveta je bil doc.dr. Andrej Kurnik. Posveta sta se udeležila tudi predstavnika Občine Lendava. Zbrani so skupaj z evropskim poslancem razmišljali o morebitnih posledicah takšnega pridobivanja plina ter na dosedanje evropske in državne aktivnosti na tem področju.

Evropski parlament podprl moratorij na izvajanje metode fracking

Dr. Igor Šoltes predstavil prakso na tem področju po evropskih državah in aktivnosti Evropskega parlamenta. V razpravi  je pojasnil, da je Evropski parlament na letošnjem junijskem zasedanju podprl moratorij na izvajanje metode fracking vse do takrat, ko bo dokazano, da je metoda varna za prebivalstvo in okolje. Pri omenjeni problematiki so zelo pomembne neodvisne raziskave o vplivu metode na okolje in prebivalstvo, je še dodal dr. Šoltes.

Ključno sodelovanje lokalne, državne in evropske ravni

V razpravi so se dotaknili tudi teme alternativnih energetskih paradigem. Omenjene se dotikajo obnovljivih virov energije in nimajo negativnega vpliva na okolje. Evropski poslanec je pri tem obrazložil, da je Skupina zelenih pripravila osnutek »zelenega new deala«, ki se zavzema za trajnostne ekonomske politike, potrošnika pa postavi v ospredje in proces odločanja. Nekatere Evropske države imajo že po 30% do 40% obnovljivih virov v svoji energetski oskrbi, naša država pa je še zelo daleč od tega deleža, je še dodal dr. Šoltes.

V razpravo so se vključili tudi zbrani, ki so se strinjali, da je pri tej temi ključno sodelovanje in komunikacija med deležniki od lokalne, državne in evropske ravni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2015 ob 10:41 Zagor gost

      Udeležba Šoltesa in Kurnika na posvetu je zagotovilo, da gre zgolj za levičarsko prodajanje megle.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2015 ob 16:09 kodila gost

      Levičarsko ali desničarsko. Popolnoma vseeno. Ko boš ti ali tvoji otroci imel onesnaženo vodo, zastrupljeno zemljo in zrak, ki ga ne boš mogel dihati, ti ne bo nič pomagalo politično prepričanje. Če si doma iz Sobote, lepo prosi desničarje, naj vrtajo v Černelavcih ali v Rakičanu, še rajši pa v centru mesta.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2015 ob 10:03 ghost gost

      Andrej Kurnik, doktor politoloških znanosti je vodil razpravo o temi, ki se tiče specifično tehničnih stvari (geologija, fizika, kemija). To so pa res zanesljive in verodostojne informacije.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2015 ob 18:31 Dolbi gost

      Strinjam se s tem mnenjem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.10.2015 ob 18:54 kodila gost

      Te pa ghost in Dolbi ita vüva, pa se borita za naš boukši vütro. Vej sta znan stručkota.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.