https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Murskosoboški brezdomci praznovali svoj dan

09.10.2015 ob 8:00  

Svetovni dan brezdomnih oseb so v Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota, ki deluje pod vodstvom Društva za socialno vključenost Mozaik, obeležili z okroglo mizo in družabnim srečanjem.


Na okrogli mizi z naslovom Stopimo v tuje čevlje so v soboški knjižnici predstavniki različnih organizacij razmišljali o položaju, v katerem so se znašle brezdomne osebe, prav tako so odpirali številna vprašanja glede solidarnosti in podali predloge izboljšanje obstoječe socialne problematike najranljivejših družbe, hkrati pa so opozorili na prostorsko stisko in težave uporabnikov mursosoboškega zavetišča, ki se nahaja na Tomšičevi ulici.


V okviru svojega rednega delovanja murskosoboškega zavetišča delavci zavetišča in prostovoljci skozi celo leto vsakodnevno izvajajo različne dnevne aktivnosti z uporabniki. Tako sami urejajo vrt in okolico, skrbijo, da pospravijo in pripravijo ozimnico ter izdelujejo različne unikatne izdelke in okraske, je na srečanju navedla vodja zavetišča Polona Felicijan.

»Kljub temu da se veliko govori o brezdomstvu, premalo razmišljamo o tem, kaj je ljudi do tega pripeljalo. Ne poznamo njihove življenjske zgodbe,« je poudarila Janja Legen iz Varne hiše Pomurja. Takšna srečanja so po njenem mnenju dober korak k temu, da dobimo drugačen pogled, saj, kot pravi, bomo tako tudi mi enkrat stopili v tuje čevlje.

Kot je za konec dejala Polonca Felicijan, se lahko prav vsakemu v določeni življenjski situaciji zgodi, da ostane brez strehe nad glavo. V zavetišču po njenih besedah vsak član prispeva svoj delček v okviru skupnega druženja: »Naši stanovalci ohranjajo občutek lastne izbire, tako so bolj motivirani za reševanje nastale situacije. V človečnosti iščemo rešitve, da kljub slabi socialni situaciji najdemo rešitve.« Da rešitev vedno obstaja, je s svojim nagovorom dokazala nekdanja stanovalka, ki sedaj v zavetišču deluje kot prostovoljka.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2015 ob 9:37 gost

      Ja kje je zdaj PAHOR pred to svojo sramoto se pa skriva...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2015 ob 17:58 gost

      5000 obrokov na dan za begunce ........Sprašujem se kolikim ljudem v stiski pri nas bi to pomagalo,pa še hvaležni bi bili ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.