https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Maša Kuhar – dijakinja, ki poleg glasbe uživa tudi med knjigami, s prijatelji in družino

8.10.2015  

Maša se je z glasbo začela ukvarjati pri desetih letih. Poleg flavte, ki je njen glavni inštrument, igra še klavir, najraje pa izvaja klasično glasbo. Udeležuje se raznovrstnih tekmovanj, s prijateljicami pa je ustanovila tudi pevsko skupino.

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot?

Moja glasbena pot se je začela nekoliko pozneje in sicer pri 10 letih.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira?

Za glasbo sem se navdušila sama z  poslušanjem skladb, na katere sem zelo rada plesala. Na glasbeni poti me podpira vsa družina.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločila za te inštrumente?

Moj prvi in glavni inštrument je flavta. Za njo sem se navdušila že v otroštvu. Pritegnila me je predvsem njena oblika, zvok, prefinjenost in eleganca. Na konservatoriju Maribor pa se učim tudi klavirja, katerega tudi zelo rada igram.

Katero zvrsti najraje izvajaš?

Najraje izvajam seveda klasično glasbo, s tem da zelo rada poslušam tudi rock in občasno jazz.

Imaš kakšnega vzornika?

Moji vzorniki so Melanija Gradečak, ki je moja bivša profesorica, in številni flavtistki kot so: Jean Pierre Artaud (Francija), Jasmine Choi (Koreja), Emmanuel Pahud (Švica) …

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Si imela veliko treme, kako si se je znebila?

Svojega prvega nastopa se ne spomnim. Skozi šolanje na glasbeni šoli Murska sobota sem imela ogromno nastopov. Največkrat sama ob spremljavi klavirja obenem pa tudi s komornimi skupinami in orkestri. Na nastopih mi trema ni nikoli povzročala velikih preglavic, sčasoma sem jo malo pridobila, ampak v zadnjih letih  spet hitro premagala.

Köveš Sara - Le petit papillon (Metuljček)

Tvoj najboljši nastop do sedaj?

Vsak nastop ima svoje prednosti in slabosti. Menim, da je odvisno  od koncentracije in pripravljenosti programa.

Se udeležuješ tekmovanj? Kako potekajo priprave? Ti vzamejo veliko časa?

Ja, do sedaj sem se udeležila že mnogih tekmovanj v krajih po Sloveniji in tujini kot so: Požarevac (2010), Beograd( 2009,2011), Tekmovanje mladih glasbenikov  republike Slovenije (2013), Trst (2015), Varaždin (2015) in še drugih. S komorno skupino kvartetom flavt pa smo se udeležile Svirela (2012) in tekmovanja mladih glasbenikov republike Slovenije (2012). Priprave na tekmovanja so intenzivnejša od vsakdanjih.

Kaj te poleg glasbe v življenju še osrečuje?

V življenju me poleg glasbe osrečujejo tudi družina, prijatelji in živali. V prostem času rada preberem kako knjigo ali sprehodim psa Ronija. Posebej morem omeniti še svoje najboljše prijateljice, s katerimi smo ustanovile tudi pevsko skupino (Saša Matajič, Sara Mitić, Sara Köveš in Anastazija Krenn).

Kakšni so tvoji načrti glede tvoje glasbene poti in šolanja? Boš v prihodnosti nastopila na kakšnem pomurskem odru?

Trenutno sem dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Maribor in vzporedno obiskujem Akademijo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za naprej definitivno ciljam za študij v tujini.  Upam, da me boste čim prej lahko videli na kakem odru, s tem, da zaenkrat ne vem kdaj in kje. 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2015 ob 19:49 zlatka gost

      Odlična :D

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.