https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Mednarodni simpozij ob 300-letnici prve knjige v prekmurskem jeziku

Murska Sobota, 09.10.2015 ob 10:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je včeraj v sodelovanju z Evangeličansko Cerkvijo AV v RS, Ustanovo dr. Šiftarjevo fundacijo, MO Murska Sobota in Občino Tišina ob 300-letnici prve ohranjene knjige v prekmurskem jeziku, to je Mali katekizem Franca Temlina, potekal mednarodni simpozij z naslovom  Zapisana beseda ostane – Littera scripta manet.

 

Na simpoziju so domači in tuji priznani strokovnjaki s svojimi referati predstavili bogastvo prekmurske tradicije z različnih vidikov kot tudi medkulturne vplive, ki so sooblikovali prekmurski kulturni prostor.

Prvi del simpozija je bil poimenovan kot Zgodovinsko-kulturni in jezikovnim horizont. Moderiral ga je Franci Just, razprave pa so prispevali Franc Kuzmič, Klaudija Sedar, Geza Erniša, Marko Jesenšek, Mojca Horvat in Polonca Šek Mertük. Predstavili so Franca Temlina in čas v katerem je živel, njegovo šolanje, samostalniško besedje in predstavili drugo izdajo malega katekizma.  

V drugem delu simpozija, ki je nosil ime Kulturna in literarno zgodovinska razsežnost pa so se posvetili  katekizmom, ki so jih izdajali v sosednjih pokrajinah in sodobni književnosti. Moderirala ga je dr. Klaudija Sedar, referate pa so prispevali Lajos Bence, Alojz Jembrih, Robert Hajszan, Franci Just, Dragica Haramija in Vesna Radovanovič.

Zbrane predavatelje in udeležence simpozija so uvodoma pozdravili vodja simpozija, dr. Klaudija Sedar, direktorica PISSSK Jasna Horvat, častni škof Evangeličanske cerkve AV v RS, marjan Šiftar, podpredsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije in župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2015 ob 20:42 vatikan gost

      kelko knjig pa nan je dal vatikan , nikaj on je samo koru , kak v pekli , po pomoti je baje ešče sčel skoriti Sveto pismo !

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.10.2015 ob 20:54 pecek gost

      Ka nas posiljujete z nečim ka nas ne zanijmle bar nas nekatere

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.