https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Dr. Karol Grossmann - pionir slovenskega filma

26.10.2015 ob 8:00  

Dr. Karol Grossman se je rodil 27.10.1864 v Drakovcih blizu Male Nedelje, umrl pa 3.8.1929 v Ljutomeru. Po poklicu je bil odvetnik, služboval je v Ljutomeru. V Gradcu je študiral pravo in leta 1901 odprl samostojno odvetniško pisarno v Ljutomeru. Bil je pionir slovenskega filma, saj je leta 1905 posnel prva dva slovenska fillma Odhod od maše in Sejem v ljutomeru, leto pozneje pa še tretjega Na domačem vrtu.


Grossmann je bil razgledan in izobražen človek. Poleg odvetništva se je ukvarjal tudi z literaturo, gledališčem, prevajanji in predavanji. Bil pa je tudi pobudnik in investitor v mnogil lokalnik gospodarskih projektih, ter zelo aktivem podpornik slovenstva v družbenem življenju takratnega Ljutomera. Pogosto je tudi fotografiral, enkrat je bil celo obtožen, da je izzval incident med nemškuterji in Slovenci samo zato, da bi lahko ujel dobro fotografijo.

Pionir slovenskega filma…

V prvem desetletju dvajstega stoletja sta ga posebej pritegnila fotografija in film. Kot ljubiteljski snemalec je leta 1905 posnel prva dva slovenska filma Odhod od maše in Sejem v Ljutomeru, leta 1905 pa še tretjega Na domačem vrtu. Filmi so dolgi nekaj minut. Prva dva sta oživljeni fotografiji, kar je tudi značilnost pionirskega obdobja zgodovine filma. V tretjem pa prikazuje ženo Matildo z dojenčkom v naročju, ter hčerki Drago in Boženo, ki tekata od vrtnega paviljona proti kameri. Grossmann je s svojimi izdelki Slovenijo postavil ob bok redkim državam, ki so tistega časa že imele filmske zapise.

Prijateljeval je s slavnim režiserjem Fritzem Langom

Leta 1915 je v Grossmannovi hiši nekaj mesecev stanoval mlad topniški častnik Fritz Lang, poznješi slavni režiser, ki ga poznamo po filmih  Metropolis, Nibelungi, Žena na mesecu, M., Lov na človeka, Ko mesto spi,... Udeleževal se je družinskih praznikov in veliko časa prebil v Grossmannovi knjižnici. Kiparil je v bližnji lončarski delavnici, kar dokumentira tudi spominska fotografija, ki jo je Lang Grossmannovim poslal leta 1916.

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

V ljutomeru se še naprej trudijo spodbujati slovensko filmsko ustvarjanje. Že enajst let zapored se v Ljutomeru vsako leto v drugi polovici julija odvija Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, posvečen žanrskemu filmu, predvsem grozljivkam in fantastiki.

Vir: grossmann.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.