https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V središču Murske Sobote v četrtek znova Trejzino senje

13.10.2015 ob 13:13  

Ta četrtek bo potekal v središču Murske Sobote tradicionalni rokodelski in kramarski sejem Trejzino senje 2015. Poznate Sveto Terezijo Avilsko, ki goduje na ta dan? Tradicija prirejanja sejmov je v Murski soboti stara že vsaj 650 let.

 

Trejzino senje je eden izmed sejmov z najdaljšo tradicijo v mestu Murska Sobota. Organizira se vsako leto 15. oktobra, na god Svete Terezije Avilske (1515 - 1582), španske karmeličanke, redovne prenoviteljice, mistikinje in svetnice, ki jo je papež Pavel VI. kot prvo žensko razglasil za cerkveno učiteljico. Letos praznujemo 500. obletnica njenega rojstva. 

Letošnjega Trezinega senja se bo udeležilo nekaj sto prodajalcev, poseben del sejma pa bo kot zadnja leta namenjen rokodelcem in mojstrom domače obrti. Za širjenje zavesti o lokalni kulinariki pa bodo poskrbeli  gostinci s svojimi dobrotami. Psokrbeli pa so tudi za glasbeno dogajanje čez cel dan.

Sicer pa je tradicija prirejanja sejmov v Murski Soboti stara že več kot 650 let. Še v začetku 20. stoletja se je v Murski Soboti odvijalo kar sedem sejmov:

- Pustni sejem (en teden pred pustom)

- Čarni sejem (dva tedna pred veliko nočjo)

- Jurjevski sejem (štiri tedne po veliki noči)

- Ivanski sejem (24. junij)

- Bertalanski sejem (25. avgust)

- Terezinski sejem (15. oktober)

- Miklavžov sejem.

Sejmi so bili najpogosteje organizirani v obliki združenja blagovnega in živinskega sejma, ter so od nekdaj ustaljena oblika druženja in kupčevanja, ki še danes privablja množice obiskovalcev od blizu in daleč. 

Foto: arhiv pomurec.com 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.