https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Pihalni orkester Murska Sobota – glasbeniki z ljubeznijo do glasbe in veselja do kulturnega ustvarjanja

22.10.2015  

Pihalni orkester Murska Sobota ima več kot osemdesetletno tradicijo. V orkestru je več kot polovica članov iz družinskih krogov, najstarejši pa šteje 80 let. V orkestru prevladujejo flavte, klarineti in trobente, izvajajo pa vse od roka in popa do klasike in valčkov. Na javnih nastopih največkrat preigravajo koračnice, na željo ljubiteljev godbene glasbe pa igrajo tudi na zasebnih zabavah. Imajo svoj avtorski komad, ki se imenuje Prekmurska koračnica.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kako se je začela vaša skupna glasbena pot?

Naša glasbena pot se je začela leta 1933, ko se je v okviru obstoječega gasilskega društva na pobudo Franca Lanščaka st., Ludvika Cvetka in Jožeta Benka ustanovila godba Murska Sobota.

Kdo ste člani skupine?

Člani skupine smo ljubiteljski glasbeniki, ki smo se pridružili orkestru iz ljubezni do glasbe, dobre družbe in veselja do kulturnega ustvarjanja. Zanimivost našega orkestra je, da je skoraj polovica le tega, sestavljena iz družinskih članov. V orkestru imamo namreč kar osem družin, ki imajo v orkestru po dva, nekatere pa celo po tri člane. Tudi starostni razpon je pri nas zelo širok. Najmlajši član jih šteje komaj 10, medtem ko je najstarejši dopolnil že 80 let. 

Ste orkester z več kot osemdesetletno tradicijo. Kakšen je recept?

Kot smo že prej omenili, člane orkestra povezuje predvsem ljubezen do glasbe ter ustvarjanja, in prav s tem vodilom nam je  uspelo v naše vrste privabiti marsikaterega novega člana, ki skupaj z nami piše glasbeno pot orkestra. Poudariti je seveda potrebno, da poleg nas obstajajo še orkestri z daljšo tradicijo in, da tudi mi nismo imeli vedno rožnatih časov. Lahko pa s ponosom povemo, da že zadnjih 15 let delujemo neprekinjeno, s precej večjo in pomlajeno zasedbo. Tudi število nastopov se nam je v zadnjih letnih znatno povečalo, s čemer smo čedalje bolj prepoznavni doma, kot tudi v tujini.

Katera pihala oz. trobila prevladujejo v vašem orkestru in kakšno zvrst izvajate?

Trenutno, ko je zasedba polna, v orkestru prevladujejo flavte, klarineti in trobente. To se pozna predvsem na mlajših novejših članih, katerih izbira inštrumentov je v tej smeri. Kar pa se tiče glasbenih zvrsti, pa izvajamo vse, od roka do popa, klasike in valčkov, čeprav na javnih nastopih največkrat preigravamo koračnice, ki so tradicionalna zvrst pihalnih orkestrov.

Kako potekajo vaše vaje, glede na to, da igrate na različne inštrumente?

Naše vaje potekajo skupinsko, doma pa si vsak posameznik mora pregledati note in preigrati. Ob napakah dirigent orkester ustavi, ponovi z določeno sekcijo del, ki jim povzroča težave in nato ponovimo skladbo skupaj. Pred večjimi samostojnimi koncerti imamo tudi dodatne sekcijske vaje, kjer se posebej dobijo člani enake skupine inštrumentov, da podrobneje analizirajo in preigrajo svoje melodije.

Kje in kdaj se je zgodil vaš prvi koncert?

Po starih arhivskih zapisih so se prvi samostojni koncerti odvijali ob okroglih obletnicah orkestra. V prejšnjem stoletju je bilo bolj značilno, da so se dobili okoliški orkestri in prirejali skupinske koncerte na prostem. Eden izmed takih nastopov je zabeležen leta 1951 na Pomurskem sejmu in drugi leta 1952, ki se je odvil pred današnjo OŠ I v M. Soboti. To je bil koncert pomurskih godb: Pihalnega orkestra Murska Sobota, godbe Bakovci in Godbe Kuzma. Pogostejši samostojni koncerti Pihalnega orkestra Murska Sobota pa so se začeli leta 1998 pod vodstvom dirigenta Janka Škrajnarja in trajajo še danes pod taktirko dirigenta Simona Novaka.

 Pihalni orkester Murska Sobota - Vrača se pomlad

Igrate tudi na zasebnih zabavah? Kako se razlikujejo omenjene zabave od koncertov?

Seveda na željo ljubiteljev godbene glasbe in naročnikov igramo tudi na zasebnih zabavah, predvsem pa nas lahko srečate na lokalnih prireditvah, gasilskih veselicah, praznovanjih itn. Od koncertov se taki nastopi razlikujejo predvsem po spontanosti in izboru glasbe. Koncerti so vnaprej načrtovani in za njih imamo tudi daljše priprave, medtem ko so spontani nastopi včasih naročeni v zadnjem trenutku, tako da tam igramo skladbe, ki jih preigravamo skozi celo leto, in jih imamo zbrane v  posebni notni knjižici. Na zasebnih zabavah vsekakor popestrimo dogajanje in gostje so nas vedno veseli.

Kaj pa avtorski komadi?

Pihalni orkester Murska Sobota ima svojo pesem, ki je bila napisana prav za naš orkester in se imenuje Prekmurska koračnica. Avtor skladbe je že pokojni Alojz Kranjčan. Drugih avtorskih komadov zaenkrat nimamo, nam pa skladbe, ki jih drugače preigravamo naš dirigent priredi glede na težavnost skladbe in zasedbo, ki jo imamo.

Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Zgodilo se nam je že marsikaj, pa vendar nas vedno znova presenetijo takšni ali drugačni pripetljaji. Pred leti smo na enem od že tradicionalnih božično novoletnih koncertih dobili bučen aplavz, kar je našega dirigenta opogumilo, da nam je na hitro pokazal, naj še enkrat zaigramo en del zadnje skladbe. Seveda na to nismo bili pripravljeni, saj skoraj polovica orkestra dirigentove zahteve ni razumela. Tako nam je na javnem nastopu, s 40-člansko zasedbo, uspelo igrati v stilu »vsak po svoje«. V naslednjih sekundah  je dirigent orkester ustavil, se obrnil proti občinstvu in rekel: »no…tako pa je na naših vajah«. Množica je to sprejela s smehom in bučnim aplavzom, mi pa smo del skladbe, tokrat poenoteno, tudi zaigrali.

Kakšni so vaši glasbeni načrti? Kdaj vas bomo spet videli na odru v Pomurju?

Naši glasbeni načrti so vedno nekako nepredvidljivi. V prihodnjem letu imamo kar nekaj načrtovanih nastopov in gostovanj v tujini, vendar je vse odvisno od finančnih sredstev in seveda razpoložljivosti članov.

V kratkem pa nas čakata še dva koncerta in sicer prvi bo 14. novembra na Hrvaškem, ob prazniku Občine Breznički Hum, kamor smo bili povabljeni kot gostujoči orkester. Zaigrali bomo skupaj s tamkajšnjim orkestrom, izvedli pa bomo tudi krajši samostojni koncert.  Ob koncu leta pa sledi že tradicionalni božično novoletni koncert, ki bo letos 20. decembra v Športni dvorani OŠ I M. Sobota, za uvod v praznični mesec pa nas boste imeli priliko srečati pri tudi že tradicionalni stojnici palačink na prihajajočem Miklavževem sejmu.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.