https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Orfej z zlato liro iz Varšave

26.10.2015 ob 10:00  

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, pod vodstvom umetniške vodje Romane Rek, se je ta vikend mudil v glavnem mestu Poljske.


V Varšavi je potekal že 11. Mednarodni festival Varsovia Cantat. Gre za tekmovanje, na katerem je vsako leto mogoče slišati nekaj najboljših zborov stare celine. Tokrat so se tekmovanja udeležili zbori iz 9 držav. V kategoriji A - mešani zbori so orfejevci v hudi konkurenci zborov iz Latvije, Poljske, Švice in Madžarske osvojili prvo nagrado in s tem zlato liro.

Orfej se je v tekmovalnem delu predstavil s skladbami:

Andrej Makor - O lux beata Trinitas, Uroš Krek - Škrinja orehova, Romuald Twardowski - Pater Noster, Ivan Hrušovsky - Rytmus.

Mednarodna strokovna žirija pod vodstvom prof. Romualda Twardowskega je bila nad Orfejevo izvedbo pesmi navdušena, zato ne preseneča odločitev, da so zborovodkinji Romani Rek podelili posebno odlikovanje za najboljšega zborovodjo na tekmovanju v vseh kategorijah.

Romana Rek, zborovodkinja: »Presrečna sem in pevci skupaj z menoj. Pokazali so, da so res odlični pevci. Tudi moja nagrada je predvsem dosežek celotnega zbora. Brez odličnih posameznikov, ki sestavljajo Orfej, tega ne bi bilo moč doseči. To nagrado smo si več kot zaslužili, s tem sta poplačana naš večletni trud in trdo delo. Gotovo je to velika vzpodbuda za delo v naprej.«

Vito Žerdin, predsednik KD Orfej: »Številne pohvale tako doma kot v tujini so kazale, da delamo dobro in v pravi smeri. V Varšavo smo se odpravili brez večjih pričakovanj, saj gre za zahtevno tekmovanje in hudo konkurenco. Zelo bi bili zadovoljni z vsako vidnejšo uvrstitvijo. Zmaga in posebno priznanje za Romano sta popolnoma presegla naša pričakovanja. Vsi pevci smo še posebej veseli Romaninega priznanja, saj si je po 25 letih trdega dela v Orfeju to več kot zaslužila.«

Orfej je ob tekmovalnem delu programa v Varšavi izvedel še dva koncerta. Gost na enem izmed njih je bil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Varšavi, g. Borut Krmelj. Orfejevci se bodo v Prlekijo vrnili v ponedeljek v jutranjih urah.

Foto: Ludvik Rogan

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2015 ob 6:20 gost

      dobre mamice , pa očetje !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2015 ob 21:28 gost

      Iskrene čestitke!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.11.2015 ob 19:54 gost

      bravo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.