https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

VIDEO: Osnovnošolci so iskali rešitve proti ustrahovanju

12.11.2015 ob 7:00  

Ustrahovanje v šoli je problem, ki ima lahko vseživljenjske posledice. Zaradi ustrahovanja prihaja do socialne prikrajšanosti in izključenosti šibkih. Žrtve ustrahovanja se namreč v večini primerov soočajo s socialno izključenostjo. Če želimo ustaviti ustrahovanje mladih, se bomo morali naučili, kako prepoznati in opozoriti na različne vrste ustrahovanja. S tem namenom je med jesenskimi počitnicami potekala v Rakičanu petdnevna mednarodna mladinska izmenjava na temo »Ustrahovanje ni kul«.  

 

Med 23. in 29. oktobrom je 20 osnovnošolcev starih med 13 in 15 let iz Osnovne šole III Murska Sobota, Hrvaške (društvo Naša djeca, Pazin), Slovaške (Kracanie po vode) in Latvije (Rujienas Novada Pasvaldiba) preko inovativnih metod spoznavalo in iskalo rešitve za preprečevanje nasilja. Na to temo so debatirali, pripravili predstavitve, naredili plakate in posneli kratek film.

S pisanjem scenarija in snemanjem videospota so mladi spoznavali, kako prepoznati različne vrste ustrahovanja. Naredili so tudi videospot v angleškem jeziku, kjer so prikazali, da ustrahovanje ni kul. Vse dejavnosti so temeljile na multikulturnem dialogu in na neformalnem učenju, ki temelji na lastnih izkušnjah udeležencev. Zadnji dan je nastala še spletna stran na Facebooku in Youtubu, kjer je videospot tudi objavljen. Projekt je bil podprt s strani Erasmusa + in Mestne občine Murska Sobota.

VIDEO si lahko ogledate tukaj: 


Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.11.2015 ob 9:41 gost

      Saj pa za to so spet krivi romi, oni ustrahujejo in pobirajo denar od otrok in tega nihče ne sme na glas povedat, niti policija. Žal otroci z temi mirnimi dejavnostmi ne boste nič dosegli, saj romi lahko delajo kar hočejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.11.2015 ob 17:41 gost

      ustrahovanje je velik problem med mladostniki, otroci in ni pogojen z romi, neromi... ustrahujejo tudi otroci premožnih, izobraženih staršev... odvisno je od vzgoje!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2015 ob 18:18 gost

      Redko ali pa nič, večinoma po MS to počnejo romi, država jih pa za nagrado še krmi, da so kot praščiči.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.