https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bližajo se 12. Miklošičevi dnevi

14.11.2015 ob 8:00  

Prihodnji teden – v petek, 20. novembra – bo minilo natanko 202 leti od rojstva slovenskega jezikoslovca, filologa in slavista Franca Miklošiča (rojen 1813 v Radomerščaku pri Ljutomeru, umrl 7. marca 1891 na Dunaju). Ime največjega slovenskega jezikoslovca nosi tudi ljutomerska gimnazija, ki že vrsto let v drugi polovici novembra pripravlja Miklošičeve dneve v spomin na jezikoslovca, ki je pomemben pečat pustil tudi v tujini.

Profesorji in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) bodo prihodnji teden – med 16. in 20. novembrom – pripravili številne dogodke v sklopu 12. Miklošičevih dnevov. Miklošičevi dnevi so priložnost, da dijakinje in dijakinje ter njihovi profesorji prikažejo svojo ustvarjalnost, opozorijo na trenutno dogajanje v družbi in izpostavijo občutljiva in hkrati zanimiva vprašanja iz preteklosti in sedanjosti. Usmerjeni so k medkulturnemu dialogu, poglabljajo znanje slovenščine, hkrati nas opozarjajo na njeno pestrost in raznolikost rabe. Tudi jezik se spreminja, tako kot življenje. Miklošičeve dneve 2015 smo poimenovali Meje domovine in sodobne migracije. Za širšo javnost bo v ospredju ponedeljkov večer poezije, glasne in mode v izvedbi naših dijakov z naslovom »Mogoče ne biti pomeni biti?«. Od 18. ure naprej bodo v Domu kulture Ljutomer dijaki iskali odgovore na vprašanja bivanjske problematike današnjega časa (vabilo v prilogi), predstavili bodo njim lasten pogled na poezijo, avtorske pesmi, kreacije, ki so jih ustvarili pri likovnem snovanju.


V sklopu Miklošičevih dnevov bo med drugim v četrtek, 19. novembra v Domu kulture Ljutomeru od 9.45 ure naprej okrogla miza na temo Migracije danes. Dan pozneje bodo drugih letnikov GFML odpotovali na Dunaj, kjer je Miklošič s svojim delom pustil neizbrisen pečat, dijaki prvih letnikov pa bodo obiskali njegovo domačijo v Radomerščaku. Letošnji Miklošičevi dnevi se bodo zaključili 27. novembra na Dunaju, kjer bodo dijaki GFML z recitalom sodelovali na predstavitvi prevoda Kocbekove poezije Roki /Hands (Koga nagovarja pesnik?).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.