https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Tudi iz aktivnosti, ki nas veselijo, se lahko rodi podjetništvo

Rakičan, 18.11.2015 ob 8:30  

Med 6. in 15. novembrom je v Rakičanu potekala mednarodna mladinska izmenjavo z naslovom »My Passion – My Profession«. S projektom, ki je potekal v sklopu programov Erasmus Plus, so mlade iz šestih evropskih držav spodbujali k razvijanju svojih podjetniških idej na podlagi svojih prostočasnih aktivnosti oziroma aktivnosti, ki jih veselijo. Ob zaključku projekta so na novinarski konferenci predstavili izvedene aktivnosti.

 

V Rakičanu se je v sklopu projekta »My Passion – My Profession« družilo in iz svojih »strasti« razvijalo poslovne ideje 43 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Grčije Poljske in Švedske. Mladi, ki vse težje najdejo zaposlitev, so spoznavali izzive in težave, ki jih čakajo ob vstopu na lastno podjetniško pot. Pogosta ovira mladih na poti k podjetništvu je pomanjkanje spodbude, idej in znanja. Z mladinsko izmenjavo so razmišljali, kje in na kako razvijati lastne podjetniške ideje. Svoj podjetniški začetek jim je predstavila mlada podjetnica Maja Ilievska iz Makedonije, ki je pričela svojo podjetniško pot iz podobne situacije in Pomurka Jasmina Lebar, ki z reciklinarnjem starega jeansa izdeluje nove izdelke, ki so znani pod imenom Sminčjeans.

Podjetniške ideje so predstavili dijakom murskosoboške ekonomske šole, ki so se jim pridružili na izmenjavi, ter tudi sami iskali podjetniške ideje, ki bi jih lahko razvili iz svojih "strasti". Kljub temu, da mnogi udeleženci pred pričetkom izmenjave niso imeli izoblikovane podjetniške ideje, so preko metode Design thinking spoznali, da se lahko podjetniška ideja porodi praktično v vsaki situaciji, potrebno je samo razmišljati v pravi smeri. Na kaj vse je potrebno biti pozoren pri snovanju podjetniške ideje, so spoznali preko Canvas modela, ki so ga nato uporabili pri razvijanju svojih idej.

Poleg podjetništva so se preko neformalnih matod učenja učili tudi ekipnega dela, delitve nalog, javnega nastopanja in drugih veščin. Na mednarodnih večerih so spoznavali jezik, kulturo, navade in kulinariko udeležencev iz drugih držav. Regijo so udeleženci spoznali z obiskom nekaterih turističnih točk Pomurja in se udeležili martinovanja v Murski Soboti.

Projekt je potekal v sklopu programov Erasmus Plus, izvajala pa jo je vodilna partnerska organizacija Zavod Roka. Sodelovali pa so še partnerji iz petih evropskih držav: Ocean znanja iz Hrvaške, Edukacija Sportova iz Poljske, Youth center of Epirus iz Grčije, Summer Work & Travel Alumni Association iz Makedonije in OPAD iz Švedske.

 

   

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.