https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt Spodbudno učno okolje na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

23.11.2015 ob 12:30  

Na OŠ Cvetka Golarja Ljutomer so oktobra in novembra 2015 izvajali projekt Spodbudno učno okolje za zagotavljanje enakih možnosti v vzgoji in izobraževanju. Projekt so delno financirali Evropski socialni skladi, delno pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Namenjen je bil učencem osnovne šole s prilagojenim programom in z nižjim izobrazbenim standardom.

Razvojna prioriteta projekta je bila poleg izenačevanja možnosti tudi socialna vključenost, ki ji na šoli posvečajo veliko, a še vedno premalo pozornosti, saj je bistvenega pomena za kvaliteto življenja njihovih učencev zdaj in v odrasli dobi.

Iz virov projekta so kupili nekaj didaktičnega materiala, z zunanjimi strokovnjaki pa smo izvedli 100 ur aktivnosti za učence. Učenci so bili deležni  terapevtskega jahanja, likovno terapije, gibalno-plesne terapije, socialno-pedagoških uric, delovne terapije, glasbene terapije, nevrofizioterapije, »Montessori« uric. Izvedeno je bilo tudi usposabljanje strokovnih delavcev, nanj so povabili predstavnike vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov upravne enote Ljutomer. Predavanja likovne terapevtke »Risba govori« Irene Valdes, MA, so se udeležili predstavniki prav vseh povabljenih ustanov in kot pravi neznani avtor - »Znanje povezuje, kar neznanje razdružuje«.  

Projekt so zaključili s predstavitvijo primerov dobrih praks in strategij za povečanje dostopnosti in enakih možnosti  za vse učence.  Na zaključno predstavitev so povabili predstavnike vseh ustanov in zavodov, na občinski ravni in širše, s katerimi sodelujejo, oziroma so kakorkoli povezani z njihovimi učenci in njihovimi družinami. Povabilu so se prijazno odzvali predstavniki: ZD Ljutomer, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Društvo Ozara, DOŠ II Lendava, URI – Soča, OŠIC Ljutomer, Vrtec Ljutomer, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, OŠ in vrtec Razkrižje, Zavod Marianum – center DUO, OŠ Stročja vas, OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Mala Nedelja, OŠ Gornja Radgona, Eko-socialna kmetija Korenika ter gospa dr. Jana Grah, vodja projekta na državni ravni, zaposlena na Zavodu RS za šolstvo.

Prisotne so pozdravili učenci, ki so se predstavili s krajšim kulturnim programom (nastop pevskega zbora, mentor Vito Žerdin) in s premiero kratkega predstavitvenega filma Drugačnost bogati naš planet, ki so ga posneli starejši učenci ob pomoči profesorja likovne umetnosti Vitomirja Kaučiča. Navzoče je pozdravila tudi ga. Darja Kosič Auer, ravnateljica matične šole, ki ima posluh za drugačnost in nas podpira pri uresničevanju naše vizije. V nadaljevanju so si zbrani ogledali šolo in njeno okolico s permakulturnim vrtom.

Sledila je izčrpna predstavitev projekta, ki so jo pripravile članice projektnega tima Mateja  Štefanec, Alenka Tancoš in Sanja Kovačič. Predstavili so tudi primere dobrih praks, predvsem sodelovanje med programi redne OŠ in OŠ s prilagojenim programom, ki potekajo na naši šoli in s katerimi skušamo zagotavljati dostopnost enakih možnosti za vse učence. Tako že nekaj let sodelujejo z učiteljico razrednega pouka Valerijo Osterc v projektu Z roko v roki in z drugimi učitelji ter delavci matične šole in podružnice Cven.

Ob koncu srečanja so udeležence povabili k sodelovanju in jih povprašali po idejah in možnostih za povezovanje z njihovo šolo, saj si v njihovem prostoru želijo več povezovanja, spoznavanja in predvsem  sprejemanja drugačnosti, ki bogati naš svet, če jo znamo sprejeti.

Zbrani so bili nad njihovo vizijo in delom navdušeni in njim podali kar nekaj povabil za sodelovanje ter vzpodbud in pohval za naše delo.

OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.