https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ideje pomurskih dijakov o dematerializaciji v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

Murska Sobota, 25.11.2015 ob 8:00  

V sklopu letošnjega že šestega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka med 21. in 29 novembrom, so na včerajšnjem zaključnem dogodku z naslovom «Dematerializacija – narediti več z manj» predstavili projektne naloge pomurskih srednjih šol.Dogodek je organiziral Zavod PEC Pomurski ekološki center v sodelovanju s podjetjem Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. 

 

Na zaključnem dogodku, ki se je odvijal na Ekonomski šoli Murska Sobota, so svoje idejne rešitve kako z medsebojno delitvijo dobrin in izdelkov ne bi ustvarjali odpadkov predstavile ekipe dijakov pomurskih srednjih šol (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Ekonomska šola Murska Sobota, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota in Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci). Dijaki so predstavili svoje nove in inovativne pristope,  koncepte in razmišljanja, kaj narediti, da odpadki pri nas sploh ne bi nastajali, ampak bi se posluževali medsebojne delitve dobrin, souporabe in izmenjave.

Dijaki Ekonomske šole Murska Sobota so razmišljali o dematerializaciji, kako je bilo z menjavo in souporabo dobrin v času naših babic in dedkov, kaj smo si danes pripravljeni deliti ter podali konkretne ideje o izmenjavi oblačil. Slovenijo so primerjali tudi z Malto, za katero pravijo, da odpadkov kot pri nas ne ločujejo in so o tem slabo ozaveščeni.

Dijakinji Srednje zdravstvene šole sta predstavili kaj bi kot kozmetični tehniki lahko delili z drugimi, npr. ličila, oblačila, torbe, pa tudi knjige, avtomobile, stanovanja in še kaj.

Dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pa so predstavile že izvedene aktivnosti na šoli na to temo. Prva njihova akcija je bila Prinesi šalico za lepšo malico s katero so želeli namesto plastičnih kozarčkov vnesti uporabo keramičnih lončkov, kar jim tudi uspeva. V drugi akciji so zbirali vrečke in jih pred prazniki podarjali naključnim ljudem, ki so se napotili po nakupih. V šoli so uvedli polico Prispevaj-vzemi-uporabi-vrni, ki je prav tako lepo zaživela. Na smeti oziroma odpadke pa so pogledali tudi skozi umetniške oči. Iz plastičnih odpadkov so izdelali logotip šole. Lani pa so izdelali celo film z naslovom Od nastanka do ostanka. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.