https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Po zaslugi Franca Temlina smo Prekmurci dobili Mali katekizem

Murska Sobota, 26.11.2015 ob 10:00  

Letos mineva 300 let od izdaje prve ohranjene prekmurske knjige Mali Katekizem, ki jo je napisal evangeličanski duhovnik in pisatelj Franc Temlin. Zaradi tega velja za začetnika slovenskega dela v prekmurščini.

Franc Temlin naj bi bil rojen na Krajni, točna letnica rojstva pa ni znana. Iz starih zapisov se sklepa, da se je rodil konec 17. stoletja, prav tako pa ni znano niti, kje in kdaj je umrl, predvideva pa se umrl v prvi polovici 18. stoletja.

Tudi o njegovem življenju ni veliko znanega, ve se le, da se je sredi oktobra 1714 vpisal na namško univerzo v Halleju pod imenom Franciscus Temlin Muraj Szombathiensis, smer študija je bila pravo in filozofija, naslednje leto pa se je preselil v Wittenbergu. Čeprav je bil daleč od domovine, pa pozabil svojih korenin. Tako je nemške pietiste prosil, da mu omogočijo natis njegovega prevoda Luthrovega Malega katekizma, oziroma po njegovo Mali Katechismus, kar se je leta 1715 tudi uresničilo. Pred izidom knjige je v pismu prijateljem pietistom opisal duhovno potrebo slovenskega ljudstva, ki ni imelo knjig in učenih mož.

Temlin je začetnik prekmurske književnosti. Spodbujal je protestantske in katoliške pisce, naj čim več pišejo v domačem jeziku.

Temlin je v knjigi ustvaril nazoren, namenu ustrezen in samostalniški slog, ki presega meje prevoda poučne knjižice. Prekmurskemu narečju je kot prvi dal slovstveno obliko in značaj, sprejel madžarsko grafiko, ki jo je našel utrjeno tudi v kajkavskih rokopisih in knjigah, udomačenih v Prekmurju. Tako je bila ta grafika uvedena v prekmursko knjigo za dobrih dvesto let, čeprav so jo spreminjali.

O Temlinu so kasneje pisali številni avtorji, med drugim tudi Anton Trstenjak, Vilko Novak, Anton Vratuša in v novejšem času Franc Kuzmič.

Ob letošnji okrogli obletnici njegove knjige je bil posnet dokumentarni film, Mali katekizem pa bo v kratkem dostopen tudi v digitalizirani obliki in si ga bo lahko vsak ogledal v spletni knjižnici dLib.si.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2015 ob 13:17 gost

      Na fb.com/malikatechismus ga tuj v pdf in ePub obliki dobite!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.