https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurki akademikinji prejemnici Zoisovega priznanja

30.11.2015 ob 7:10  

Med letošnjimi nagrajenci za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti sta tudi dve Pomurki. Pom. akad. dr. Jana Rošker je prejela Zoisovo priznanje za pomembne dosežke v sinologiji, pom. akad. dr. Andreja Gomboc pa Zoisovo priznanje za pomembne dosežke pri proučevanju izbruhov sevanja gama. Obe sta članici Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU).  

 

Prof. dr. Jana Rošker je prejela Zoisovo priznanje za znanstveno monografijo Searching for the Way: Theory of Knowledge in pre-Modern and Modern China (za pomembne dosežke v sinologiji)

Monografija red. prof. dr. Jane Rošker Searching for the Way: Theory of Knowledge in pre-Modern and Modern China je izšla pri ugledni založbi Chinese University Press. Kitajski znanstveni prevajalec Qian Shuang je monografijo lani prevedel v kitajščino in bo v tem jeziku izšla pri priznani pekinški založbi Beijing jiaoyu chuban she.

Avtorica z uporabo nove metode, ki jo je uvedla v raziskovanje tradicionalne kitajske filozofije in pri kateri kombinira natančne filološke in historično-semantične analize, pri osrednjih kitajskih epistemoloških pojmih nazorno dokazuje, da je bil obstoj relacijskega strukturnega omrežja že za antične kitajske filozofe temeljni pogoj človeškega zaznavanja in dojemanja stvarnosti, kajti zunanji svet je bil zanje strukturno urejen, človeško zavest pa so razumevali kot vrsto dinamične strukture.

Monografija prinaša novo razlago tradicionalnih in sodobnih kitajskih spoznavnih teorij ter je že postala klasika v kitajski spoznavni teoriji in epistemologiji. Prof. dr. Jana Rošker je z njo zaslovela kot svetovno znana strokovnjakinja za kitajsko epistemologijo«, so zapisali o obrazložitvi.

Prof. dr. Andreja Gomboc pa je prejela Zoisovo priznanje za pomembne dosežke pri proučevanju izbruhov sevanja gama

Dr. Andreja Gomboc je redna profesorica za astronomijo na Univerzi v Novi Gorici, njeno raziskovalno delo pa je bilo do nedavnega vpeto na Univerzo v Ljubljani. Glavno področje njenih raziskav so izbruhi sevanja gama, ki so v svetu ena najaktualnejših tem sodobne astrofizike. 
Dr. Gomboc je soustanoviteljica mednarodne skupine za proučevanje izbruhov sevanja gama, ki uporablja tri največje robotske teleskope na svetu. Na njen predlog so na teleskop Liverpool namestili poseben polarimeter in tako uvedli novo metodo meritve polarizacije optičnih zasijev izbruhov sevanja gama v samo nekaj minutah po detekciji izbruha s satelitom. Trenutno je to edina raziskovalna skupina na svetu, ki je tehnično sposobna opravljati take meritve, kar kaže na izvirnost in edinstvenost teh raziskav.

S svojim delom in utemeljitvijo meritev, ki se pred tem niso izvajale, je dr. Andreja Gomboc ključno prispevala k razumevanju teh izjemno silovitih pojavov v vesolju. Njena znanstvena dela so objavljena tudi v najprestižnejših revijah, kot sta Science in Nature.

Foto: http://www.mizs.gov.si/, pazu.si 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.