https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

13. konferenca PAZU: Vrednotenje znanstvene odličnosti

Murska Sobota, 30.11.2015 ob 11:10  

Minuli konec tedna je v Murski Soboti potekala letos že 13. konferenca Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU) z naslovom Vrednotenje znanstvene odličnosti.

 

Dvodnevna konferenca je srečanje pomurskih rojakov z najvišjim akademskim nazivom, doktoratom znanosti, ki trenutno šteje 146 članov. Njen predsednik, doc. dr. Mitja Slavinec, je letošnjo konferenco označil kot presežek tako po številu sodelujočih, kot tudi po izredni raznolikosti.

Udeležil se je tudi prof. dr. Jozsef Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), ki je uvodoma predstavil financiranje znanosti in predstavil vlogo agencije pri tem. Prof. dr. Janja Hojnik z mariborske pravne fakultete je govorila o točkovanju v povezavi s habilitacijskimi postopki za visokošolske učitelje. Področje ocenjevanja znanstvenoraziskovalnih dosežkov bi moralo biti bolj pošteno in usklajeno z evropskimi merili. Dr. Daniela Zavec Pavlinić je spregovorila na temo prakse in števila zaposljivih diplomantov kot kriterij znanstvene odličnosti. Prof. dr. Albina Nećak Lük z ljubljanske filozofske fakultete je opozorila na možne posledice nedorečene jezikovne politike, prakse pri uvajanju internacionalizacije v visokošolski prostor ter razprave o vrednotenju objav znanstvenega dela v tujem (predvsem angleškem) jeziku. Dr. Branko Škafar je uvodoma razpravljal o poti do odličnosti v višjih strokovnih šolah.

Na konferenci je letos sodelovalo več kot štirideset pomurskih akademikov, ki delujejo na različnih področjih. Prvi dan je bil posvečen družboslovju in humanistiki, medicini in tehnika, drugi dan pa humanistiki in družboslovju, tehniki in biotehniki ter naravoslovju. Predstavili pa so tudi nove člane PAZU. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija