https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Rakičanu poteka mednarodna znanstvena konferenca na temo prehrane, gibanja in zdravja

Murska Sobota, 30.11.2015 ob 12:45  

V Rakičanu se je danes pričela dvodnevna mednarodna znanstvena konferenca z naslovom »Prehrana, gibanje in zdravje«. Pred pričetkom so jo na novinarski konferenci predstavili člani organizacijskega odbora: mag. Breda Forjanič, mag. Robert Celec, direktor RIS Dvorca Rakičan in dr. Branislava Belovič.

 

Namen letošnje VI. Mednarodne znanstvene konference na temo prehrane, gibanja in zdravja, ki poteka te dni v Rakičanu, je predstaviti znanstvene, raziskovalne in strokovne dosežke ter primere dobre prakse. Konferenca potekala kot interdisciplinarni dogodek z delovnim naslovom »Profesionalni razvoj zaposlenih iz vidika prehrane, gibanja in zdravja«. Na njej bodo v dveh dneh predstavili svoje prispevke slovenski in tuji strokovnjaki ter znanstveniki, v obliki plenarnih predavanj, okroglih miz in delavnic.

 

S konferenco nagovarjajo različno strokovno javnost, predvsem s področja vzgoje in izobraževanja, zdravstva, socialnega varstva, gospodarstva, nevladnih organizacij, kakor tudi ostalo zainteresirano strokovno javnost, pri čemer je glavni cilj bistveno prispevati k sodobnim metodam in oblikam dela na navedenih področjih.

Na konferenci sodeluje 61 strokovnjakov iz Slovenije in tujine (Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije) s skupno 50 prispevki. Izdana bosta tudi strokovni bilten in znanstvena monografija z zbranimi prispevki vseh sodelujočih na konferenci.

Prvi tematski sklop se nanaša na prehrano, smernice in kulturo zdravega prehrenjevanja in življenja, varno hrano, energijsko in hranilno uravnoteženo hrano, varovalno in biološko sprejemljivo hrano, ekološko prehrano, športno prehrano, motnje hranjenja in drugo. Drugi sklop je povezan z gibanjem, kako z gibanjem do zdravja, aerobne in športne aktivnosti, redna in zmerna telesna dejavnost, gibanje v šoli, pomen rednega gibanja za otroke in mladostnike, terapevtske vadbe in drugo. Tretji sklop pa obravnava zdravje z vidika medicinske stroke na področju prehrane in gibanja, zdravstveno varstvo in nega, bolezni in simptome, varovanje zdravja in dejavniki tveganja, preventiva, ozaveščanje, alternativna medicina, promocija zdravja na delovnem mestu in drugo.

Mag. Breda Forjanič je poudarila, da gre pri konferenci tako za predstavitev novih teoretičnih znanj kot tudi primere dobre prakse. Dr. Branislava Belovič je v tem smislu označila konferenco za eno redkih, ki združuje tako teorijo kot prakso, v evropskem prostoru. Forjaničeva je izpostavila skrb za zdravje zaposlenih, ki je zelo pomembno in predstavila prakse, ki jih s tega področja uvajajo v vrtcu v Gornji Radgoni. Belovičeva pa je med drugim poudarila pomen promocije zdravja na delovnem mestu, ki vpliva na delovno zmožnost in kvaliteto življenja.

Več fotografij v spdonji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija