https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Zaključevanje projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C

01.12.2015 ob 7:00  

Na včerajšnji novinarski konferenci projekta »Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C« so županja občine Ljutomer in koordinatorka projekta mag. Olga Karba, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter predstavnica nadzora Metka Pavčič, direktorica podjetja IEI, predstavile zaključevanje projekta ter spregovorile o doseženih rezultatih in učinkih te pomembne naložbe v sodoben vodovodni sistem tako za občanke in občane, sodelujoče občine Sistema C kot za širšo regijo.


Projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C je povezal osem prleških občin, Ljutomer kot nosilno občino projekta ter občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Apače, Križevci, Gornja Radgona, Radenci, Veržej in Razkrižje. Glavni učinek projekta, ki se približuje koncu, je izboljšanje kakovosti in zagotavljanje zanesljive oskrbe prebivalcev s pitno vodo na območju vseh osmih sodelujočih občin.

Gradbena dela na vseh sklopih projekta so zaključena, novozgrajeni objekti in vodovodni ter kanalizacijski sistemi pa bodo kmalu dani v uporabo. V sklopu projekta so uredili štiri vodne vire v Lukavcih, Moti, Podgradu in Segovcih ter zgradili sodobno vodovodno omrežje s pripadajočimi vodohrami in prečrpalnimi postajami. V občinah Ljutomer in Apače so dogradili tudi sistem odvajanja in čiščenja odpadne vode, vključno z nadgradnjo čistilne naprave Apače, kar bo zmanjšalo onesnaževanje okolja, zaščitilo podzemne in površinske vode ter še dodatno izboljšalo kakovost življenja občanov.

Skupna vrednost naložbe znaša 49.375.566 evrov. Projekt sofinancirajo Evropska unija iz Kohezijskega sklada, Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije, Vodni sklad ter sodelujoče občine Ljutomer, Sveti Jurij ob Ščavnici, Apače, Križevci, Gornja Radgona, Radenci, Veržej in Razkrižje.

Koordinatorica projekta, županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, je poudarila: »Sistem C je finančno in izvedbeno največji posamezen naložbeni projekt v Prlekiji ter obenem projekt z daleč najvidnejšim neposrednim vplivom na kakovost življenja ljudi, ki se bo dotaknil 30.000 prebivalcev in zato s svojim poslanstvom tudi absolutno upraviči svojo ceno in vse potrebne napore. To je največji podvig, ki smo ga prleške občine izpeljale skupaj in ga bomo še peljali skupaj v naslednjih letih, vsaj dokler ne dosežemo vsebinskih ciljev projekta, torej predvsem učinkovito skupno upravljanje z novo infrastrukturo in doseganje visoke vključitve občank in občanov vseh občin na novo omrežje«.

Ob tem se je županja posebej zahvalila izvajalcem, ki so dobro opravili delo in jim stali ob strani takrat, ko so imeli težave z zamiki s plačili. Zahvalila se je predvsem občankam in občanom, ki so izkazali razumevanje za posege v prostor, mnogi izmed njih so dali na razpolago celo svoja zemljišča in brez kakršnega koli oklevanja podpisali služnosti.


Projekt je bil vedno znova obremenjen s spremembami. Najbolj neugodne so bile kadrovske zamenjave na vseh nivojih, od vodij projektov na ministrstvu do vodje projekta na občinski ravni, ki je prosil za prenehanje delovnega razmerja. Obenem se je zamenjala kadrovska struktura podjetja IEI, ki izvaja nadzor, spremembe pa so bile tudi pri izvajalcih. Po drugi strani so imeli srečo, da so vse te spremembe obrnile zadeve tako, da so se v projekt vključili še bolj motivirani in profesionalni posamezniki ter podjetja, ki so hitro začeli reševati zadeve in premikati projekt k cilju.

Županja občine Ljutomer mag. Olga Karba je obenem prenesla ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen pobudo, da se v prihodnje tovrstni veliki projekti organizirajo še bolj optimalno, torej da lokalno okolje vedno vsebinsko usmerja zadeve, daje pobude, nadzira potek dela, dosega vsebinske konsenze med financerjem in uporabniki ter ima jasne odgovornosti, za katere je bolj primerno. Vendar operativno izvedba ne sme biti ovirana z neskladnostmi v zakonodaji, ki ovirajo projektno delo. Prav tako morajo projekti biti povsem nadpolitični in imuni na politične pritiske. Potem bodo tudi v novi EU perspektivi zelo uspešni.

»S temi nauki po eni strani izhajamo iz projekta bogatejši za pomembno pridobitev in občutek, da smo vsi skupaj, od ministrice, občin, izvajalcev in njihovih zaposlenih, nadzornikov, projektantov pa do občank in občanov, dobro opravili res koristno in veliko delo. Po drugi strani pa tudi vidimo, kako zadeve v prihodnje peljati še bolje in v dobro vseh. V tem duhu se ponovno zahvaljujem vsem za energijo, čas in voljo, ki ste jo prispevali k temu projektu in s tem veliko doprinesli k boljšemu življenju ljudi v vseh naših občinah za naslednja desetletja,« je sklenila Karbova.


Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2015 ob 21:39 Gost gost

      Izjava ljutomerske županje >>Prav tako morajo projekti biti povsem nadpolitični in imuni na politične pritiske.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.12.2015 ob 21:50 GOST gost

      Izjava ljutomerske županje >>Prav tako morajo projekti biti povsem nadpolitični in imuni na politične pritiske. Pa ne me hecat!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.12.2015 ob 22:18 gost gost

      vsaj pa ljutomerska ŽUPANJA ni politik še manj pa gospodarsvenik. Negdaj so tem rekli "luftmešači"

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.12.2015 ob 22:56 kuhalnica gost

      Same babe v ospredju za drek mešati!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.12.2015 ob 3:47 kihača gost

      Štiri babe v ospredju in to o vodovodu! Hahahahaha !!!!! Gospdoje jih pač iz vljudnosti poslušajo. Ena ve manj kot druga zakaj so sploh tam. Pa glih tota de nekšne nauke delila. Toga nega nige. Tak kak v Desjake.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.12.2015 ob 13:36 višja cena vode gost

      Ja istina ka se bo dotaknil življenja ljudi. Ljudje bodo živeli slabše, ker bo cena vode bistveno višja. Mogoče ne takoj. Postopoma bo že. Vsakemu z vsaj malo kmečke pameti je jasno, da bo nekdo moral to vse plačati. Vso to vzdrževanje in delovanje vsega tega megalomanskega sistema. Kdo drug, kot uporabniki. Glavno, da so določeni posamezniki dobro pokasirali. Ko se bodo občine med seboj skregle, kdo bo koliko dal takrat bo prava štala. Za denarnice se primte.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.12.2015 ob 14:57 vodovodni dobičkar gost

      Ja kot je napisano voda bo cena pa tudi. Saj v Pomurju tak ni važno kaj stane samo, da imamo. Pa lepo se je slikati kot manekenke to je važno saj bodo pomurci že plačali. Te gospe nimajo težav z ceno ker tako ali tako nevedo kako se za te evre v realnem svetu moramo boriti in koliko stvari si morajo občani prikrajšati da plačujejo položnice. Ti na položajih pa če jim spodmakneš en stolček se že prilepi na boljšega ker smo občani toliko nesposobni da so vedno oni žrtve nižji sloji pa plačujejo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.12.2015 ob 11:42 smrkci gost

      Prvo,kot pitne vode v Prekmurju ni več,da smo si na jasnem,vsi Župani in županje v Prekmurju ne pijejo vode,ki sedaj priteka iz pip.Ta bumbar,ki si je izmisli ta projekt z novo pitno vodo je zelo mastno zaslužil,ali Župani in Županje so mu pa nasedli,kot otroci,ko vidijo božička.Ko piješ vodo iz novega vodovoda te boli trebuh in imaš drisko,ko je pa ne piješ več pa te ne boli več trebuh in nimaš več driske.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.