https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

S pomočjo ruskega kapitala so obnovili kapelo zdraviliškega parka

03.12.2015 ob 8:00  

Minulo nedeljo so v zdraviliškem parku v Radencih odprli obnovljeno neogotsko Kapelo Svete Ane iz leta 1895. Postaviti jo je dala vdova dr. Karla Henna, ki je leta 1833 odkril prvi slatinski vrelec. Odprtja in blagoslova kapele se je udeležil tudi stalni gost zdravilišča iz Rusije, Agababjan Hačatur, ki je za obnovo prispeval donacijo v višini 30.000 evrov. Obnovo sta ob Zdravilišču Radenci finančno podprli tudi Občina Radenci in Župnija Radenci.  Otvoritve se je udeležil tudi veleposlanik Rusije v Sloveniji Nj. Eksc. dr. Doku Zavgajev.

 

Dela obnove Kapele Svete Ane, ki ga je maja letos prevzelo podjetje GKS Zaključna gradbena dela Krajnc Srečko iz Veržeja, so zajemala zidarska dela, menjavo lesenega stropa, ureditev elektro inštalacij, krovska in pleskarska dela ter ostalo.

V Radencih se neradi spominjajo leta 2008 in 2009, ko so neurja močno poškodovala zdraviliški park. V tem silovitem neurju so tudi mogočna stoletna drevesa in smreke velikanke klonile pred silo narave. Neurje ni prizaneslo niti kapelici sv. Ane in drugim objektom v parku. Veter je močno poškodoval streho kapelice, zato se je Zdravilišče Radenci v letu 2010 lotilo njene sanacije. Obnovili so poškodovano ostrešje in zamenjali celotno kritino ter tako zgodovinski spomenik obvarovali pred vremenskimi nevšečnostmi in nadaljnjim propadanjem. Zdravilišče je po neurju izvedlo osnovno čiščenje. Za nadaljnje dogovorjene ukrepe v letu 2011 za začetek revitalizacije zdraviliškega parka je bilo potrebno soglasje širše lokalne skupnosti, resornih ministrstev ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Občina Radenci, Radenska in Zdravilišče Radenci so pred tremi leti z zasaditvijo prvih treh dreves naznanili začetek zasaditve parka v okviru celovite revitalizacije. K sodelovanju so povabili občane, podjetnike in ostale ljubitelje Radencev in parka ter zbirali sredstva za nakup sadik dreves ter njihovo saditev. 53 Zlatih botrov, 48 Srebrnih botrov, 36 Bronastih botrov in 28 Zelenih botrov je zbralo skupno okoli 24.000 EUR. Manjkajoča sredstva za nakup in posaditev so zagotovili trije partnerji v tem projektu in v jeseni leta 2012 je bila večina dreves tudi posajena. V letošnjem letu je Zdravilišče Radenci za vsako poroko, ki so jo gostili v zdravilišču, zasadilo drevo v parku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.