https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Koncert MPZ Štefana Kovača Murska Sobota in Vokalne skupine BeleTinke

09.12.2015 ob 7:45  

Člani Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača pod vodstvom Tomija Bušinoskega so ponosni, da so pripravili največji zborovski dogodek v naši pokrajini in da slavja že vrsto let potekajo v stolni cerkvi Sv. Nikolaja v Murski Soboti.  Ob svetovnem dnevu zborovskega petja so nastopili skupaj z vokalno skupino BeleTinke.

 

Praznik zborovskega petja je prepoznan že pol tretje desetletje, ko se v dneh okrog druge decembrske nedelje slavljenju zborovskega dneva pridružijo pevci širom po svetu. Pobudnik za uveljavitev takšnega dneva je bil Venezuelski skladatelj Alberto Grau. Mednarodna federacija za zborovsko glasbo (IFCM) je leta 1990 dogodek potrdila na svoji generalni skupščini v okviru 2. svetovnega simpozija za zborovsko glasbo v Helsinkih.

Osnovni namen dneva zborovskega petja je, da ne iščemo v glasbi le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

Zbor je ob tem dogodku našel priložnosti za ustvarjalno povezovanje in spletanje prijateljskih vezi. Letos so v goste povabili Vokalno skupino BeleTinke iz Beltincev. Ženska Vokalna skupina BeleTinke je novo ustanovljena sekcija Kulturno umetniškega društva Beltinci. Delovati je začela jeseni leta 2013 pod vodstvom Tjaše Šimonka.

Mešani pevski zbor Štefana Kovača Murska Sobota prepeva neprekinjeno že vse od leta 1967 in si ves ta čas prizadeva, da v Murski Soboti petje v mešani zasedbi ne bi zamrlo, saj predstavlja važen del slovenske kulture.

Tekst: Čarni Angelca

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.12.2015 ob 21:05 gost

      Bravo!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.