https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Obe Radgoni z združenimi močmi obvladali begunski val

10.12.2015 ob 10:30  

Včeraj so se v Radgoni sestali župani, predstavniki policije, vojske in Rdečega križa, ki so izrazili zadovoljstvo ob sodelovanju obeh držav pri obvaldovanju begunskega vala.


Iz Slovenije je v Avstrijo prek mejnega prehoda v Gornji Radgoni od sredine septembra vstopilo okoli 49.700 beguncev. Tako slovenski kot tudi avstrijski organi pa so kljub temu, da so bile razmere nepredvidljive, uspeli položaj obvladati.  Župani z obeh strani meje to v prvi vrsti pripisujejo dobremu sodelovanju vseh vpletenih.

Od sredine septembra je mejo v Gornji radgoni dnevno prestopilo med 500 in 700 ljudi. Mejo so običajno prestopali v treh skupinah, vmes pa so bili nastanjeni na radgonskem sejmišču na slovenski strani meje in v šotorih, postavljenih v mestnem jarku na avstrijski strani meje. Avstrijci so jih od tam z avtobusi prepeljali v namestitvene centre po Avstriji, poroča STA.

V Avstrijo je sicer dnevno vstopalo tudi do 2500 beguncev, kar je za obe državi predstavljalo velik zalogaj, vendar so situacijo z dobrim sodelovanjem uspeli obvladati, so sporočili na včerajšnji konferenci županov, predstavnikov policije, vojske in Rdečega križa z obeh strani meje.

Kot je pojasnil direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić, je bila nastala situacija za vse velik izziv in odgovornost, s sodelovanjem slovenskih in avstrijskih pristojnih organov pa je zelo zadovoljen in ponosen na to, kar so naredili.

Poveljnik vojske v Radgoni Michael Grafl je pojasnil, da so z dobro organizacijo uspeli zagotoviti tudi dobro vedenje beguncev, ki so bili poslušni in niso povzročali izgredov. S tem so zagotovili, da ni bilo poškodb, konfliktov in izrazite nejevolje med begunci in tudi med lokalnim prebivalstvom ter ni prišlo do nenadzorovanih prehodov meje, je pojasnil direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

Avstrijci so se zahvalili Sloveniji za dobro oskrbo beguncev preden so jih poslali čez mejo. To je avstrijskim organom prihranilo veliko dela, Slovenija pa je s tem poskrbela, da so migranti ohranili svoje človeško dostojanstvo.

Zadovoljstvo z opravljenim delom je izrazil tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki je povedal, da so z dobro organizacijo uspeli tudi pomiriti strah in neznanje, ki sta bila na začetku begunskega vala prisotna med lokalnim prebivalstvom. Prepričan je, da lahko s skupnim sodelovanjem še naprej obvaldujejo podobne preizkušnje. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2015 ob 21:16 aristotelj gost

      vsi oboževalci migrantov :što je prvi napravo ograjo, zakuj ga napredni veleevropejci posnemajo. Zaj se vijdi, ka rejsan bumbari živijo v prekmurji, Orban je GENTLMAN, CAR po domače

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.