https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Časovna banka Slovenije – nov pogled na sfero dela

24.02.2011 ob 7:32  

V začetku novembra 2009 je v Ljubljani stekel projekt Časovna banka Slovenije. Člani društva Časovna banka Slovenije trenutno delujejo na območju Ljubljane, kolegi pa se pripravljajo na začetek dela ČBS tudi drugje po Sloveniji.

Časovno bančništvo, ki si jo je zamislil Edgar Cahn (ustanovitelj društva Time Dollar USA), je zelo preprost, zanimiv projekt in se je v svetu že precej razširil. Gre za izmenjavo različnih znanj, sposobnosti, spretnosti in storitev med različnimi udeleženci, pri čemer so vsa znanja vrednotena enako: ena ura dela je vedno ena ura dela. Pri tem pa ne gre za klasično menjavo, torej jaz tebi - ti meni, ampak za načelo vzajemnosti: jaz tebi - ti njej - ona meni …

Sistem deluje na načelih vzajemnosti, soustvarjanja in enakosti

To je torej sistem, ki deluje na načelih vzajemnosti, soustvarjanja in enakosti. Vzajemnost spreminja ustaljeni pogled na prostovoljno delo, saj pripravljenost na »soustvarjanje« predpostavlja dvo ali več smerni tok vzajemne pomoči. To pojmovanje spreminja klasično dobrodelnost, ki zgolj »daje«, v menjavo storitev. S tem pristopom posameznice in posamezniki ob prevladujoči tržni menjavi vzpostavljajo sfero menjave in povezovanja, ki je preprosto drugačna in ne zapade krizi, ko se v njej znajde tržna ekonomija.

Delovanje časovne banke v praksi

Tisti, ki potrebuje storitev stopi v stik s tistim, ki nudi storitev. O kraju in času izmenjave se dogovorita sama, v nekaterih primerih (denimo varovanje otrok, pomoč starejšim, pomoč na domu …) pa se ponudnik in povpraševalec predhodno lahko dogovorita za srečanje. V praksi to poteka takole: Janez želi svojo partnerico prijetno presenetiti s potovanjem. Ker ne ve katere destinacije so zanimive, privlačne in bogate s kulturo, pogleda v bazo Časovne banke in najde Marjana, ki ponuja potovalne nasvete. Marjan Janezu poda koristne podatke o destinacijah, Janez pa mu za to nakaže 1 uro. Marjan pa bi se želel naučiti izdelovanja makete. Pobrska po bazi banke in najde Milana s katerim se dogovori za izmenjavo. Tako se spleta mreža med uporabniki in ustvarjajo nova poznanstva.

V časovni banki deluje že približno 300 aktivnih članov

Član časovne banke je lahko kdorkoli, kajti ne starost ne poklic ali stopnja izobrazbe niso pomembni za včlanitev. Vsak posameznik se odloči koliko časa bo namenil izmenjavanju in se tako obogatil z novim znanjem in spretnostmi. V časovni banki trenutno deluje že približno 300 aktivnih članov, torej takih, ki ponujajo svoje storitve in so tudi že izkoristili kako uro, okoli 700 pa jih je še v mirovanju. Za zdaj je dejavnost zaživela v Ljubljani, kamor se lahko vpisujejo od vsepovsod. Počasi pa se ideja širi tudi v Mariboru, v Šentjurju, Žalcu, Novem mestu, Kopru in drugje.

Članstvo v časovni banki

Član časovne banke je lahko kdorkoli, kajti ne starost ne poklic ali stopnja izobrazbe niso pomembni za včlanitev. Vsak posameznik se odloči koliko časa bo namenil izmenjavanju in se tako obogatil z novim znanjem in spretnostmi. Če se jim želite pridružiti, se najprej registrirajte na spletni strani http://casovnabanka.si nato vam bo ekipa ČBS izdelala člansko izkaznico, s katero se boste predstavili pri menjavi. Za izdelavo izkaznice potrebujete majhno osebno sliko ter osebni dokument. Vse skupaj jim lahko pošljete po pošti na sedež Časovne banke (Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana), se pri njih oglasite osebno (v torek od 9.00 do 12.00 ali v četrtek od 16.00 do 19.00) ali preko elektronke pošte na info@casovnabanka.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. skrbina
      24.02.2011 ob 11:32 skrbina

      Zanimivo. Jasmina ti se tude notre?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. JasminaM10
      24.02.2011 ob 18:05 JasminaM10

      Nej (še) :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.