https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Primož Vogrinčič o poklicu frizerja: »Ni mi žal, da sem se odločil za ta poklic«

24.12.2015 ob 7:10  

V sklopu Pomurskih novic smo včeraj obiskali frizerski salon Čupodol v Murski Soboti in se s Primožem Vogrinčičem pogovarjali o poklicu frizerja.

 

Razmislil o nasvetu razrednika ter postal frizer in ne zlatar

»Končal sem srednjo frizersko šolo v Mariboru. Za frizerski poklic sem se odločil po nasvetu razrednika v osnovni šoli. Sprava sem želel postati zlatar in se vpisati na srednjo zlatarsko šolo, vendar mi je razrednik svetoval, ali ne bi raje razmislil o poklicu frizerja. Po pogovoru s starši sem se odločil za poklic frizerja in za to odločititev mi danes ni žal«, pravi o odločitvi za ta poklic Primož.

Sprva vajenec v več salonih, danes opravlja samostojno dejavnost

O svojih frizerskih začetkih Primož pravi, da »po končani srednji šoli sem kot vajenec delal v več frizerskih salonih v Murski Soboti. Opravil sem tudi  mojstrski izpit, ki je trajal kar tri leta. Mojstrski izpit je bil nekoč potreben, da si lahko samostojno opravljal to dejavnost, kar danes več ne velja. Pomeni pa vseeno eno potrditev tvojega znanje, nadgradnjo znanja«.

Najdlje, kar 12 let je bil zaposlen v frizerskem salonu Mitja, letos pa se je odločil za samostojno opravljanje dejavnosti in odprl svoj frizerski salon. Odločitev za samostojno pot pravi, da je bila pravilna.   

Stranke se večinoma najavijo vnaprej. Delovnik je dvoizmenski in poteka izmenično dopoldan ali popoldan. Njihovih storitev se poslužujejo različne generacije, tako moški kot ženske.

Tudi v frizerskem poklicu se je potrebno ves čas izobraževati, izpopolnjevati in slediti trendom

»Razne frizerske hiše po Sloveniji organizirajo različna izobraževanja in seminarje. Bil sem tudi na strokovnem sejmu v Londonu. Najbolj pa trende vidiš na MTV-ju. Izobraževanje je nadgradnja tvojega dela«, meni o izobraževanju in sledenju trendom sogovornik.

Moda se ponavlja

Kakšne frizure bodo prihodnje leto in? »Pri ženskah se vračajo daljši lasje, bolj skuštrane frizure, nizki čopi, najbolj in sta rdeča in bakrena barva ter blond, ki je vedno modna. Pri moških pa so in frizure iz 30-ih in 40-ih let prejšnjega stoletja, hipster moda, brada in kratki lasje, prečka. Moški imajo vse bolj vsak las na svojem mestu, pri ženskah pa so modne pričeske bolj svobodne. Obratno kot je bilo do sedaj. Moški dajejo vse več na frizure. Trenutno zelo modne brade pa se počasi umirjajo«. Pravi, da med drugim ureja tudi moškim brade.

Prekmurke in Prekmurci sledimo trendom?

»Za Ljubljano sicer še zaostajamo. Mladi, predvsem najstniki, pa sledijo trendom, opažam, da vse bolj. Tudi starejši spreminjajo mišljenje, so že bolj drzni in se jim to ne zdi nič slabega. Vendar je tako v urbanih središčih. Če gremo na obrobje, pa je seveda drugače«, pravi Primož.

Nenavadne frizure? To, da se nekdo čez noč odloči in si dolge lase postriže na »nulo«, se mu več ne zdi nič nenavadnega, čeprav mu še predstavlja izziv. »Meni je že vse normalno. Barvanje brade... to se mi zdi smešno, kar je sedaj modno, sploh so in žive barve brade. Pa mogoče to, da sem moral že celo glavo osebi pobriti z žiletko«. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.