https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

S 1. januarjem višji socialni transferji

14.01.2016 ob 10:00  

Konec leta je bil sprejet paket zakonov, ki delno odpravljajo varčevalne ukrepe na področju socialnih transferjev. V letu 2016 se tako zvišuje denarna socialna pomoč in otroški dodatki, več bo državnih štipendij in subvencioniranih kosil.

 

Leto bo državno štipendijo prejelo dodatnih 3200 dijakov in študentov

Zaradi delne uvedbe 5. dohodkovnega razreda bo državno štipendijo prejelo več dijakov in študentov.
Do državne štipendije bodo upravičene tudi družine s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 % na družinskega člana. Za štiričlansko družino znaša cenzus 2.250 evrov. Državno štipendijo bo letos po ocenah prejelo 3218 več dijakov in študentov. Za uveljavitev te pravice je treba oddati novo vlogo na center za socialno delo. 


Višja denarna socialna pomoč in varstveni dodatek

Varčevalni ukrepi so pri denarnih socialnih pomočeh in pri varstvenih dodatkih v celoti odpravljeni. S 1. januarjem 2016 se osnovni znesek minimalnega dohodka zviša na 288,81 evrov (za samsko osebo, trenutno 270,82 evrov). Znesek redne denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči in posmrtnine se letos zato zviša na 288,81. Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo bo po novem letu znašal največ 470,76 evra (trenutno 465,71 evrov). Za uveljavljanje višjega zneska je potrebno najkasneje do konca februarja oddati novo vlogo na center za socialno delo tudi, če imate še veljavno odločbo. 

Otroški dodatki in očetovski dopust: v 5. in 6. dohodkovnem razredu se bodo zvišali za 10 odstotkov

Zneski otroškega dodatka v petem in šestem dohodkovnem razredu se bodo zvišali za 10 odstotkov, na raven pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov. Višji otroški dodatek bo prejelo 97.000 otrok. Dodanih pa bo tudi 5 dni očetovskega dopusta.  Z novim letom bodo imeli očetje skupno 20 dni očetovskega dopusta. Nove vloge vsem, ki imajo pravico do otroškega dodatka že priznano, ni potrebno vlagati, saj se jim pravica ne bo ponovno odmerila.

Več subvencij kosil za učence

Tako kot doslej bo v celoti subvencionirano oziroma brezplačno kosilo za otroke iz tistih družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred. Dodatno se uvaja 70% subvencija za učence iz družin, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred ter za tiste iz tretjega dohodkovnega razreda, ki bodo upravičeni do 40% subvencije. Vlog za subvencijo kosila ni potrebno oddajati, saj bodo šole upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred iz odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji in obračunale predpisano višino subvencije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2016 ob 12:22 Smrkci gost

      To nič ni potrebno,glede socijalne pomoči,politika na ljudem da delo in dostojno plačo da si ljudje lahko ustvarjajo isto,kot v jugoslaviji in potem ni potrebna socijalna pomoč,ampak v tej zavoženi državi ni politika niti menedžerja da bi ljudem dal delo in dostojno življenje.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.01.2016 ob 22:35 mojsterjaka gost

      Bo držalo, kot je pisal gornji. Del elite je pokradlo podjetja in preneslo milijarde v tujino. Zato je na drugi strani tisoče brezposelnih na socialni podpori. Večina bi raje delala za dostojno plačo, kot dobivala 280 EUR na mesec. Če so se znašli nekateri iz elite, zakaj se ne bi še kdo od siromakov malo znašel. Oba z ženo na borzi. dva ali trije otroci in se nabere nekaj nad tisočaka z vsem skupaj. Dva krat na leto še izredna podpora in dodatek za veliko družino. Koliko se kateremu ljubi še nekaj dela na črno oziroma lepše povedano šušmarije in še pade kakšen everček zraven, da se lahko mirno gre na morje in še kaj. Če šušmariš še davčne blagajne ne rabiš. Če ničesar nimaš ti tudi država ne more nič vzeti. V socialne transferje pa ne sme posegati. Bog ti daj zdravje Cerar!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.