https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V lendavski knjižnici predstavili novo številko revije Lindua

Lendava, 16.01.2016 ob 7:30  

V četrtek, 14. januarja,  je bila v Knjižnici Lendava predstavljena najnovejša, že 17. številka multikulturne, družboslovne in literarne revije Lindua. Revija izhaja že devet let, tokrat pa je na razpolago le v virtualni obliki na spletni strani Knjižnice Lendava.


Tokratna »rdeča nit« je vprašanje, kaj nas združuje. Ustvarjalci Lindue (tokrat jih je kar 31) odgovarjajo, da so to zgodovina (dr. Z. Kepe: 150 let železnice v Lendavi, prof. Dejan Süč, Kronika judovske družine Eppinger), novi projekti (Vinarium), kultura (poročila o zanimivih multikulturnih dogodkih v našem kraju v rubriki OKO), umetniška dela, iz katerih veje mnogo pozitivnih misli in kljub težkim časom, ki jih živimo, tudi optimizem, povezujejo nas  tudi hrana (tokrat nekaj receptov iz judovske kuhinje),  tudi izkušnje in vsekakor prijazni medsebojni odnosi. V intervjuju je predstavljen Vladimir Vajda, dobrer poznavalec zgodovine Judov, popotnik, ki ga vsako leto vsaj dvakrat  zanese v Izrael … »Skratka, Lindua je tudi tokrat pestra, mavrična, polna tehtnih prispevkov, zato menimo, da bo vsak bralec našel v njej  marsikaj zanimivega,« sporočajo njeni ustvarjalci.

Linduo najdete na spletni strani Knjižnice Lendava.

Da je občina na področju kulture zategnila pas, občutili tudi izdajatelji revije

Vzrok, da revija tokrat ni bila natisnjena, je pomanjkanje sredstev za založniško dejavnost. Kor sporočajo ustvarjalci revije, se financer (Občina Lendava) se ni odločil, da izdajo Lindue v knjižni obliki podpre, čeprav, kot pojasnjujejo, ne gre za visok znesek, saj avtorji za svoje prispevke ne prejmejo honorarja. Da tak odnos ni v redu in ni sprejemljiv, so povedali tudi prisotni na predstavitvenem literarnem večeru. Kot pravijo, se je spet enkrat pokazala vsa nemoč kulturnikov, tokrat piscev in strokovnih sodelavcev revije, ki si že devet let prizadevajo, da bi imela Lendava svojo večkulturno, večjezično revijo, v kateri se lahko oglašajo tako strokovnjaki z najrazličnejših področij  kot literarni ustvarjalci, svoja dela pa objavljajo tudi likovniki, fotografi  in drugi.

 

O. Paušič, foto: Knjižnica Lendava

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.