https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Celotni pogled, ujet v fotografski objektiv - Projekt 365

Lendava, 26.02.2011 ob 15:12  

Fotograf in avtor Ladislav Šimon Projekta 365 je včeraj v sodelovanju in pod pokroviteljstvom podjetja DigiFot v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi odprl fotografsko razstavo. Razstava zajema vseh 365 fotografij, ki so bile dnevno posnete in tudi vsak dan v lanskem letu objavljene na Facebooku.

Ladislav Šimon si je s pričetkom leta 2010 zadal poseben izziv in sicer, da vsak dan na družbenem medmrežnem mediju Facebook svojim prijateljem ponudi po eno fotografijo. Ob objavi je napovedal oziroma komentira, da bo vsak dan v letu izbral motiv in ga iz drugačnega zornega kota ujel v foto objektiv, računalniško obdelal ter pred koncem dneva objavil na spletu.

Pridobil si je veliko oboževalcev

Projekt 365 je pričel sam, s prvim komentarjem na objavljeno fotografijo pa je pridobil zvesto publiko, ki je iz dneva v dan, iz tedna v teden in iz meseca v mesec postajala številčnejša. Po besedah fotografa so odzivi, komentarji, pohvale in tudi kritike, ki so dnevno spremljale objavljene fotografije, pripomogli k temu, da se je splačalo vsak dan potruditi in vzeti v roke fotografski aparat ter svoje kreativno videnje in morda tudi trenutno počutje ujeti v objektiv. Motivi Projekta 365 izražajo fotografovo pespektivo vsakdanjega življenja, predmete, naravo, ljudi in okolje, v katerem se je gibal in ga na novo odkrival. Obiskovalcem spletnega medija Facebook je kmalu postalo jasno, da so in bodo na ogled postavljeni ustvarjalčevi osebni pogledi ter detajli izbranih trenutkov in doživetij. Kreativni izziv in navdih je Ladislav Šimon prvotno črpal zgolj iz želje po osebnem izpopolnjevanju fotografske tehnike.  Ob Projektu 365 pa je začutil, da je fotografija medij, ki mu zelo ustreza in skozi katerega se lahko izraža.

Njegov projekt opazilo podjetje DigiFot in ga podprlo

Projekt 365 je kmalu opazilo tudi podjetje DigiFot, ki je bilo nad idejo in vztrajnostjo navdušeno ter je fotografu, v primeru uspešno končanega projekta, obljubilo, da bo pokrovitelj in organizator njegove razstave. Podjetje DigiFot je natisnilo v povečavah in na slikarskem platnu vse, v letu 2010 nastale in na Facebooku objavljene, fotografije. Tako je obiskovalcem na ogled 27 povečav velikosti 50x70 ter 70x70 cm. Razstavo spremlja tudi 10 fotografij velikosti 50x70 natisnjenih na slikarsko platno. Fotografije, katalog razstave in monografija, ki so nastale za to priložnost, razen umetniškega izražanja prikazujejo tudi  tehnološke zmogljivosti najnovejše digitalne offset tiskarske tehnologije, ki jo ponuja in uporablja podjetje DigiFot.

Natisnjene fotografije bodo prodajali v dobrodelne namene

Projekt je v preddverju Gledališke in koncertne dvorane na ogled do 25. marca 2011. Na povabilo Lions kluba Lendava pa bo 23. marca 2011 potekala tudi dobrodelna dražba fotografij natisnjenih na platno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.