https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Med žrtvami holokavsta je bilo tudi veliko Romov

28.01.2016 ob 6:30  

Zveza Romov Slovenije je ob včerajšnjem dneva spomina na žrtve holokavsta pripravila poseben dogodek, na katerem so spomnili, da je med žrtvami bilo tudi veliko Romov.

 

Na omizju so ob tej tematiki spregovorili Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije, Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti RS, Boštjan Berlak, podžupan MO Murska Sobota in Sandi Horvat iz Romskega akademskega kluba. Ob tej priložnosti so pripravili razstavo o genocidu nad Romi imenovano Porrajmos.

Slovenski Romi so okusili gorje številnih taborišč po Evropi. Pogosto so jih uporabljali za medicinske in druge poskuse. Romi so holokavst poimenovali porrajmos. O njem nekoč niso smeli govoriti in jih nihče tudi ni poslušal. Tudi po vojni niso imeli nikogar, ki bi jih zaščitil in obvaroval.

Več tisoč ljudi, predvsem pa veliko mladih Romov, se je 2. avgusta leta 2014 v spominakem kompleksu taborišča Auschwitz-Birkenau poklonilo spominu na več tisoč preminulih Sintov in Romov. Na ta dan leta 1944 so nacisti ukinili cigansko taborišče in v le eni noči v plinskih celicah pobili okrog tri tisoč Romov. Ta noč je znana kot »ciganska noč«. Drugi avgust je zato danes mednarodni dan spomina na romske žrtve holokavsta, ki ga že nekaj let obeležujejo na romskem pokopališču v Jesenovcu. Tam naj bi bilo ubitih okrog 16 tisoč Romov, neuradno pa celo 80 do 100 tisoč.

Natančnejše število žrtec porrajmosa ni znano. Po nekaterih ocenah naj bi pod nacisti umrlo kar 80 odstotkov evropskih Romov.

Zato se Rošerjeva in Horvat Muc strinjata, da naj tudi spomin na med porajmosom ubite Rome postane kot spomin, da se kaj takega več ne bi ponovilo. Sandi Horvat je z navzočimi delil zgodbo njegove babice Gizele, ki mu je po več desetletjih molka lansko leto prvič razkrila spomine na ta kruti del zgodovine. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija