https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski župani in poslanci zrli v prihajajoče projekte za razvoj naše regije

03.02.2016 ob 14:09  

Pomurski župani so se v ponedeljek, 1. februarja, v Murski Soboti delovno sestali s pomurskimi poslanci Državnega zbora. Delovnega srečanja se je udeležilo 17 županov in 4 poslanci ter predsednik Razvojnega sveta regije, predstavniki pogodbenega partnerstva RRA ter nosilci regijskih projektov, vključenih v Dogovor za razvoj regije.


Namen srečanja s poslanko Marijo Bačič in poslanci Duško Radičem, Jožefom Horvatom in László Gönczem je bil predstavitev projektov, vključenih v Dogovor za razvoj Pomurske regije 2016-2019. Udeležence smo seznanili z vsebino projektov z namenom pridobitve podpore pri zagotavljanju sredstev za te projekte, ki jih trenutno pred začetkom teritorialnega dialoga na resornih ministrstvih ni na razpolago. Poslanci so pozdravili regijske projekte ter zagotovili, da bodo le-te po najboljših močeh zastopali.

V nadaljevanju so pomurski župani poslance seznanili s ključnimi problemi ter izpostavili sistematično ukinjanje regijskih institucij in javnih podjetij (ukinjanje bank, pošte, invalidske komisije…) ter prelaganje vedno več nalog in pristojnosti (npr. na področju sociale) na občine ob sočasnem zmanjševanju sredstev (občutno znižanje povprečnine po ZFO-1), kar posledično pomeni izgubo delovnih mest, zmanjšanje števila prebivalcev v regiji, odseljevanje mladih iz regije in staranje prebivalstva, povečanje revščine in socialnih problemov, zmanjševanje podjetniške aktivnosti (predvsem na podeželju) itd. Izpostavili so, da trenutna povprečnina zadošča za pokrivanje obveznih nalog, za razvoj pa zmanjkuje sredstev, pri čemer bo tako manjša investicijska aktivnost občin posledično prispevala k znižanju gospodarske rasti v regiji. Župani in poslanci so bili enotnega mnenja, da je to nedopustno in da gre za očiten proces centralizacije države ter izpostavili pomen pokrajinizacije, ki pred leti ni bila uspešno implementirana.

Na delovnem srečanju so se dotaknili tudi migrantske politike z apelom, da se zagotovi enakopravnost državljanov na način, da pravice migrantov ne bodo večje od pravic slovenskih državljanov. Na koncu so se udeleženci delovnega srečanja dotaknili še Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Uredba MEDO). Uredba MEDO v trenutni obliki ne odraža realnega stanja in siromaši podeželje iz naslova dragih investicij (do 5-krat višji stroški na podeželju) in redke poseljenosti, kar pomeni višje omrežnine in večje finančne obremenitve za pomurska gospodinjstva ter poslance zaprosili za pomoč pri pravični implementaciji Uredbe MEDO oz. njeni spremembi.

Pomurski poslanci so zaključili, da je bilo delovno srečanje izredno koristno, zato si v prihodnosti želijo več tovrstnih srečanj, s strani regije pa pravočasno pridobitev informacij, da bodo lahko uspešneje zastopali interese regije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2016 ob 17:34 gost tukaj gost

      Tej poslanci iz Pomurja, ka so zdaj v parlamenti, lejko rejsan samo zrejo v projekte, napravili pa tak nedo nika. Sploh jih nega čuti pa nej viditi v parlamenti, nej ka bi kaj bar probali napraviti za regijo, kera jih je ta poslala. Sramota, ka so sploj tan, što jih je li volo, ,še od prej jih poznamo,pa so nej bilij za nikoj. Razen madžarskoga poslanca, te zna braniti interese manjšine.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2016 ob 20:21 gost

      Vanek je pa itak LEVIČARSKI RITOLIZEC in kritik POSLANCEV . Zdaj pa nič več.Tudi njegova rit je našla svoj ŠANKRET. Bumbari vsi tisti ki so ga volili.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2016 ob 22:03 harimatahari gost

      komaj zdaj je ednin jasno, ka je nan nekaterin že 25 let, komi vražjo mater trbej telko občin, komi telko javnoga sektora, 150000 ljudi proizvaja, tou mora vrag ziti državo, či šči el nešče, PA NEDE NAN JAVNI SEKTOR VLEJKEL DRŽAVE, tou pravi samo ti bumbar minister. Drago prekmurje in mij stručkoji v njen -- odklenkalo nan kak ringišpil, edino vodilni v občinaj inn poslanci šče kelko telko vlečejo voz, kam v propast !!!!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.02.2016 ob 16:24 mantrač gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.