https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurci ne bomo prikrajšani za javna sredstva

Murska Sobota, 28.02.2011 ob 20:36  

Danes so člani Slovenske filantropije v Hiši Sadeži družbe predstavili novi Zakon o prostovoljstvu, ki je bil sprejet februarja 2011.

Zakon je še v dobi prebujanja, predstavniki filantropije pa zatrjujejo, da ga bodo vzpodbujali k zaživitvi. Zakon temelji na načelih prostovoljstva, ki so med drugim: prepoved diskriminacije, načelo varstva uporabnikov prostovoljnega dela, načelo nadnacionalnosti prostovoljnega dela, načelo nezdružljivosti in brezplačnosti prostovoljstva ...

Prostovoljnim organizacijam 10 % sredstev javih razpisov

Ena izmed največjih pridobitev Zakona je, da bodo imele vse prostovoljne organizacije možnost pridobitve sredstev javnih razpisov, in sicer bo ta delež znašal 10 % vseh razpisov, pri tem pa naj po besedah predstavnika  tudi Pomurci ne bi bili zapostavljeni. Velika vzpodbuda za nadaljnje delo vseh prostovoljcev pa bodo tudi nagrade in priznanja, ki jih bodo prejeli za svojo požrtvovalnost.

Tudi zavarovanje za »nevarna dela«

Zakon prostovoljcem nudi tudi nezgodno zdravstveno zavarovanje v primeru, da bodo opravljali dela, za katera se predvideva, da lahko objektivno vodijo do takih in drugačnih poškodb. Ob morebitnem kršenju Zakona pa bodo tako organizacije kot sami prostovoljci oglobljeni.

Letos leto prostovoljstva

Leto 2011 je leto prostovoljsta. V ta namen v Slovenski filantropiji pripravljajo razne dogodke in akcije, prvi med njimi bo »Dan za spremembe«, vseslovenska akcija, ki bo potekala 26. marca. Tudi prostovoljci sledijo modnim trendom in so tako ustanovili svoja spletni portal prostovoljstvo.com in Facebook profilno stran, na katerih objavljajo vse pomembne novice in dogodke. "Prostovoljci smo kot ribe, ki plavajo proti toku," je ob koncu še povedal predstavnik Filantropije, Primož Jamšek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.