https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Med prejemniki Bloudkovih nagrad in priznanj za leto 2015 tudi trije Pomurci

16.02.2016 ob 11:00  

V Kongresnem centru Brdo je včeraj potekala 51. podelitev Bloudkovih nagrad in priznanj. Med prejemniki so bili tudi trije Pomurci: Uroš Pavlovič kot član moške reprezentance RS v odbojki, ki je prejela Bloudkovo nagrado 2015 za vrhunski mednarodni dosežek. Bloudkovi plaketi pa sta prejela Stanislav Šernek in Milica Šumak Zemljic.

 

Bloudkova nagrada za leto 2015 za vrhunski mednarodni dosežek - moška reprezentanca RS v odbojki, katere član je tudi Uroš Pavlovič

»Nadarjena generacija odbojkarjev je pot k uspehu začela leta 2007, ko je na svetovnem mladinskem prvenstvu zasedla deveto mesto,od leta 2009 je bila stalna udeleženka evropskih prvenstev. Leto 2015, ko je reprezentanco prevzel italijanski strateg Andrea Giani, pa bo za vedno zapisano v športno zgodovino. Reprezentanca si je namreč v dodatnih kvalifikacijah prek Grčije izborila pot na evropsko prvenstvo, nato pa v evropski ligi, prvič v slovenski zgodovini, osvojila prvo mesto. S tem si je priigrala pravico do nastopa v svetovni ligi 2016. Na evropskem prvenstvu, ki sta ga organizirali Italija in Bolgarija, je Slovenija v predtekmovalni skupini najprej premagala Belorusijo, sledila sta dva poraza proti Poljski in Belgiji. V razigravanju za uvrstitev v četrtfinale so nato slovenski odbojkarji v Sofiji premagali Nizozemce, v četrtfinalu pa še aktualne svetovne prvake Poljake. V polfinalnem srečanju proti Italijanom so Slovenci presenetili same sebe in se z zmago s 3 : 1 uvrstili v finale, v katerem so jim na nasprotni strani stali aktualni zmagovalci svetovne lige Francozi. Ti so bili na koncu boljši nasprotniki, Slovenci pa so se kljub porazu lahko veselili prve medalje na članskih prvenstvih za slovensko odbojko«. 

Stanislav Šernek – prejemnik Bloudkove plakete za leto 2015 za življenjsko delo v športu

»Stanislav Šernek, ki v športu deluje že 38 let, je bil odličen tekmovalec, trener, funkcionar v nacionalni zvezi in vrhunski sodnik. Z rokoborbo se je začel ukvarjati leta 1976 v Beltincih in takrat še v skupni državi dosegal odlične rezultate. Leta 1986 je pridobil strokovni naziv inštruktor rokoborbe, leta 1995 je opravil izpit za mednarodnega rokoborskega sodnika. Kar hitro je napredoval in leta 2000 pridobil takrat najvišjo mednarodno sodniško kategorijo E. Leta 2005 se je uvrstil med najboljše sodnike na svetu, vrhunec pa je dosegel, ko se je kot sodnik uvrstil na olimpijske igre v Londonu. Leta 2015 je na svetovnem prvenstvu v Las Vegasu v rokoborbi prejel zlato piščalko za najboljšega sodnika na svetu. To je nagrada za življenjsko delo, saj jo lahko sodnik prejme samo enkrat v sodniški karieri. Zanemariti se ne sme tudi številnih drugih priznanj, ki jih je dobil: plaketa Športne zveze MurskaSobota, srebrna zvezda svetovne rokoborske zvezeFILA,bronasta plaketa Madžarske rokoborske zveze… Od leta 2006 prostovoljno opravlja funkcijo sekretarja Nove rokoborske zveze Slovenije«.

Milica Šumak Zemljic - prejemnica Bloudkove plakete za leto 2015 za življenjsko delo v športu

»Milica Šumak Zemljič se je z atletiko začela ukvarjati kot članica Sokola, med letoma 1947 in 1952 je nastopala za Akademski atletski klub Mladost v Zagrebu. Kot ena najbolj vsestranskih atletinj svoje generacije je tekla na 60, 100 in 200 metrov ter 80 metrov z ovirami. Nastopala je v skoku v višino in daljino, suvanju krogle, troboju in preboju. V precej kratki športni karieri, ki je trajala »le« šest sezon, je dosegla vrhunske rezultate.Veljala je za eno od najboljših jugoslovanskih atletinj in skupaj osvojila 15 naslovov državne prvakinje posamezno in ekipno ter postavila 13 državnih rekordov. Konec leta 1951 je bila razglašena za najboljšo športnico Jugoslavije in s tem postala šele druga ženska v takratni državi s tem prestižnim nazivom. Od reprezentance se je poslovila leta 1952 v Ljubljani, na troboju proti Avstriji in Nemčiji, in zaradi zdravstvenih težav konec istega leta še od športne kariere. Milica Šumak Zemljič je ob atletiki igrala tudi odbojko. Vse svoje življenje je posvetila športu in pedagoškemu delu z mladimi«.

Foto: www.mizs.gov.si

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.