https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Šiftarjeva fundacija slavi dvajsetletnico

Petanjci, 24.02.2016 ob 8:00  

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina ima svoj sedež, kot tudi Regionalni raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki je bila ustanovljena 6. julija 1996 v Murski Soboti. Listina o ustanovitvi UŠF je bila podpisana v murskosoboškem gradu in tam bo letos 6. julija tudi osrednja prireditev.

Večina številnih prireditev se bo po tradiciji zvrstila v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, pa tudi v drugih krajih po Sloveniji. Zatorej je največ govora prav o tem bilo 19. februarja na seji programskega sveta UŠF ter pozneje še na zboru ustanoviteljev Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija v prostorih Regionalnega raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Pogovore sta vodila predsednika teh organov, mag. Franc Kuzmič in Ernest Ebenšpanger, posebej dobrodošel in pozdravljen med člani programskega sveta in ustanovitelji UŠF pa je bil častni član zbora ustanoviteljev UŠF akademik dr. Anton Vratuša Vran, ki so mu ob tej priložnosti čestitali za njegov 101. rojstni dan 21. februarja.

Leto 2015 je za UŠF bilo izjemno bogato, zastavljeni program je bil  presežen, izpeljane so bile vse prioritetne naloge in stekle so že priprave na letošnjo 20 letnico delovanja UŠF. Evidentirali so preko 80 dogodkov. Večina se jih je »odvila« (60) v Vrtu spominov in prijateljstva na Petanjcih, ostali pa po drugih krajih po Sloveniji, pa tudi v sodelovanju s Kulturnim društvom štajerskih Slovencev v Avstriji Člen 7 ter z Zvezo Slovencev na Madžarskem. Zabeležili so 2300 obiskovalcev Vrta spominov in tovarištva. Zatorej si vsega tega in še več podobnega želijo tudi v tem letu.

Tako jim je sodelovanje z Vrtom in UŠF napovedala Čebelarska zveza Slovenije; zasajene bodo nove vrtnice dr. Matjaža Kmecla; zasajeno bi naj bilo drevo iz taborišča Sarvar na Madžarskem, kot tudi spominsko drevo slovenskih mladinskih brigadirjev, a petanjski Vrt bo zasadil svoje drevo ob Poti spominov in tovarištva Društva Zeleni prstan v slovenski prestolnici, saj bo Ljubljana letos nosila laskavi naziv »Zelena prestolnica Evrope«. Konec maja bodo v Vrtu gostili Evropski konzorcij botaničnih vrtov; 25. junija bo izveden spominski pohod; z Osnovno šolo Tišina bodo izvedli »Keplerjev dan«; na literarnem področju bo že v kratkem bo izšel zbornik o simpoziju »Protestantizem včeraj, danes, jutri«; v drugi polovici marca bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti gostili pesnika Cirila Zlobca; 15. aprila bo ob 20 letnici UŠF gost prvi slovenski predsednik Milan Kučan; predstavili bodo  monografijo Branka Žuneca »Nevidna univerza« (o novih 200 doktorjih znanosti v deželi ob Muri); opomnili bodo na 130 letnico slavista Avgusta Pavla; tudi letos bo literarni natečaj za osnovnošolce in srednješolce (»Kje je tvoj dom ?«) z zaključno prireditvijo »Ograček mladih talentov« v Vrtu; s Klubom prekmurskih študentov bodo opomnili na 80 letnico Kluba prekmurskih akademikov; stekle pa bodo tudi prve priprave na 100 letnico priključitve Prekmurja leta 2019 k (Jugoslaviji) Sloveniji.

Lipe Juhart

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.