https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Radencih poglobljeno o pomanjkanju vitamina D

02.03.2016 ob 7:30  

Trojka raziskovalne ekipe Medicinske fakultete iz Maribora (predstojnik Inštituta za biomedicinske vede Uroš Maver in dva raziskovalca: Lidija Gradišnik in Tomaž Velnar) je v ponedeljek, 29. februarja dopoldne, opravila kratko predavanje o škodljivosti pomanjkanja vitamina D v DOSOR-ju, Domu  starejših občanov Radenci.


Pred samim predavanjem je bilo izvedeno anketiranje o prehranskih navadah in življenjskem slogu stanovalk in stanovalcev, po opravljenem predavanju pa je bil še odvzem vzorcev krvi za testiranje s soglasjem vsakega posameznika. Vse to je bilo vnaprej dogovorjeno med Medicinsko fakulteto in DOSOR-jem.

Imenovana trojka je v uvodu sodelovala pri anketiranju stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, raziskovalec Tomaž Velnar pa je nato imel krajše predavanje. V njem je opozoril na dejavnike tveganja za osteoporozo, kajti to je bolezen z zmanjšanjem kakovosti in količine kostnine in zatorej kosti postajajo porozne oziroma vedno bolj luknjičave. Kost zaradi bolezni oslabi ter se lahko zlomi že pri najmanjši poškodbi ali navadni obremenitvi. Tako pride do neprijetnega zloma vretenc, kolkov, zapestij in nadlahtnic.

Zatorej je treba paziti na dejavnike tveganja za nastanek osteoporoze in ti so: telesna nedejavnost, uživanje večjih količin kofeina, kajenje, pretirano uživanje alkohola, pomanjkanje kalcija ter seveda tudi pomanjkanje vitamina D.

Ponedeljkovo opravljeno testiranje vzorcev krvi, ki je s soglasjem vsakega posameznika bila odvzeta v DOSOR-ju, bo pokazalo koliko kalcija in vitamina D je v krvi vsakega posameznika. V laboratorijih  Medicinske fakultete v Mariboru bo opravljena analiza odvzetih vzorcev krvi in rezultate ankete, obenem s priporočili za izboljšanje stanja, bodo sporočili DOSOR-ju.

Avtor: Lipe Juhart

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.