https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladinski delavci o trendih in problemih v mladinskem športu

Murska Sobota, 2.3.2016  

Društvo kreativne mladine je v sodelovanju s Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sklopu projekta Šport nas združuje, ki je sofinanciran iz projekta Za zdravje mladih, pripravilo okroglo mizo z naslovom “Trendi v popularnih športnih panogah in problemi mladinskih delavcev v športu pri delu z mladimi.


Na začetku okrogle mize je Jožek Špilak iz Društva kreativne mladine predstavil izsledke anket, ki se je naredila med mladimi športniki. Ugotovljeni so bili razlogi, zakaj se mladi odločajo za šport. Po analizi so mladinski delavci v športu analizirali trende v športnih panogah in probleme mladinskih delavcev pri delu z mladimi. Mladinski delavci ugotavljajo, da je opazen trend povečane, celo prekomerne rabe računalnikov in mobilnih telefonov ter porast nezdrave prehrane in nezdravega življenjskega sloga med mladimi.

Športni pedagog Mario Čep je poudaril, da je še posebej problematična v naši regiji prekomerna teža pri mladih in poslabšanje motoričnih sposobnostih. Na okrogli mizi je bilo poudarjeno, da bo potrebno posebno vlogo nameniti tudi staršem in njihovemu ozaveščanju. Vodja nogometne šole Mura Andrej Vidmar je mnenja, da je potrebno, da z otroki dela za to usposobljen kader, ki tudi ve, kako se dela z otroki.

Jože Horvat Didi iz Romske športne zveze je predstavil problematiko s katero se srečujejo pri delu z mladimi Romi. Prepričan je, da je delo z Romi težje, pri tem pa je razočaran, da država nudi premalo pozornosti tej problematiki. Murskosoboški župan dr. Aleksander Javšek je pozdravil akcijo in dejal, da je občina pripravljena podpreti podobne akcije za pomoč športu. Dejal je, da Mestna občina Murska Sobota letno podpira športna društva na različne načine in za šport nameni letno preko 200.000 €.

Mitja Županek iz Namiznoteniškega kluba Sobota je izpostavil finančno problematiko, s katero se srečujejo v športnih klubih in se spomnil, da nekoč ni bilo vadnin, danes pa si športne dejavnosti brez vadnin težko predstavlja, ker je zelo težka finančna situacija v regiji. Stanislav Šernek iz Rokoborskega društva Sobota je poudaril, da je tudi šolski sistem delno kriv za to. Tu je izpostavil primer interesne dejavnosti, ki traja 45 minut in od tega je izkoriščeno zgolj dobrih 30 minut za vadbo, kar pa je po njegovem prepričanju dosti premalo. Poudaril je tudi problem preobremenjenosti staršev in njihove časovne stiske.

Milica Menart iz Društva za športno rekreacijo Murska Sobotaje je povedala, da v njihovem društvu nimajo težav s prekomerno težo, ker se mogoče za gimnastiko odločajo zgolj otroci, ki nimajo težav s prekomerno težo, če pa se že najde kakšen otrok s prekomerno težo, to težavo otrok z delom hitro odpravijo. Tudi glede mobilnih telefonov nimajo težav, ker otroci na prireditvah in treningih ne smejo imeti. Predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota Danilo Kacijan vidi težavo v tem, da država preveč omejuje delo v društvih, hkrati pa poudaril, težavo glede amaterskih delavcev v športu. Meni, da bi bilo potrebno, kar se tiče zakonodaje in dela z mladimi pogledati tudi preko meje, npr. v Avstrijo.



Predstavnik Zavoda za kulturo, turizem in šport Goran Gutalj je prepričan, da bo potrebno aktivnejše sodelovanje med športnimi organizacijami. Sam je že deloval v športnem klubu kot igralec in kot funkcionar ter se zaveda, kako težko je klubom v tem času, ko država vzame več kot polovico denarja, ki ga pridobijo iz naslova sponzorstva. Izpostavljeno je bilo tudi, da je mladinski šport deležen premalo podpore s strani medijev.

Problemi v mladinskem športu so tudi članske ekipe, ker pogosto denar, ki je namenjen mladinskemu pogonu porabijo za financiranje članskih ekip. Opazen je tudi trend, da bo potrebno učinkovito delo in prilagoditi športne programe že predšolskim otrokom. Vsi udeleženci so bili mnenja, da bo potrebno večje sodelovanje med različnimi športnimi panogami. Zelo pereča tema so tudi sponzorska sredstva, kjer je opazno, da se vse več sponzorskih sredstev steka v Ljubljano, medtem ko klubi iz obrobja dražave težko prihajajo do sponzorskih sredstev.

Javšek je mnenja, da je vzpodbujanje športa pri mladih proces in, da gre za "tek na dolge proge". Za tiste družine, ki ne zmorejo plačevati vadnin pa je ena od možnosti tudi občinska subvencija vadnine. Menartova je izpostavila, da vse več športno izobraženega kadra zapušča regijo. Predlagala je, da bi bilo dobro, da bi mogoče celo občina namenila štipendije za športne pedagoge, trenerje, kjer le-teh primanjkuje.

Na koncu je bilo povzeto, da je stanje na področju mladinskega dela v športu, kar se tiče rezultatov testov motoričnih in zdravstvenih sposobnostih ter financ alarmantno. Potrebno bo
še aktivnejše povezovanje in skupno nastopanje v raznih športnih akcijah, podobno kot je bila ta okroga miza, vendar širše.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.03.2016 ob 8:42 športnik gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.03.2016 ob 8:45 gost

      zanimivo ko prebiram novico in gledam sliko ter napis šport nas združuje sem skeptičen......a ni mladina danes dejavna na različnih športih , namreč ne vidim predstavnike različnih športov, temveč samo nogometne fanatike......ki samo želijo še bolj popularizirati nogomet obenem pa pozabljajo da imamo objekte,igrišča namenjene tudi za druge vrste športa s katerimi se ukvarjajo mladi :)

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2016 ob 11:26 gost

      Večina tu na slike so gli nej za razvoj športa ampak za lstne interese. taka pripelajte na tej sestanek mlade obetavne trenere, nej pa tej stare ka se zadnje čase samo kažejo pa nastavlajo za slikanje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.