https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenski teden boja proti raku

Slovenija, 08.03.2016 ob 12:00  

Začel se je slovenski teden boja proti raku, za katerim vsako leto zboli veliko številko ljudi tako pri nas, kakor tudi v tujini. Letos bo v ospredju ozaveščanje iz pozivanje k preventivi v okviru že utečenih programov kot so Dora, Zora in Svit.


Kot poročajo v STA je lani v Sloveniji za rakom zbolelo več kot 14 tisoč ljudi. Zaradi raka pa vsako leto umre več kot šest tisoč ljudi. Obstaja veliko število rakov, od katerih pa so najpogostejši rak kože, debelega črevesja, danke, pljuč, dojke in prostate.

Veliko rakov je povezanih s sodobnim, prehitrim in nezdravim načinom življenja, ki je pogosto povezano z nezdravim prehranjevanjem in s premalo gibanja. Najbolj pogosti vzroki za nastanek raka so kajenje, pretirano uživanje alkohola, debelost in premalo gibanja, ter prekomerno izpostavljanju soncu brez ustrezne zaščite. Najpogostejši rak pri nas je rak pljuč in zaradi njega umre tudi največ ljudi. Zaradi njega je v letu 2012 umrlo 800 Slovencev, od katerih je bilo več kot devetdeset odstotkov kadilcev.

Po statističnih podatkih je pri moški populaciji je najbolj pogosti rak prostate, kateremu sledijo rak pljuč in debelega črevesja. Ženske najpogosteje zbolijo za rakom na dojki, zelo pogosta pa sta tudi rak debelega črevesja in rak pljuč. Zaradi raka dojke je v Sloveniji leta 2012 umrlo štiristo žensk.

Slovenija se poskuša boriti proti raku in v ta namen, ter za preventivno odkrivanje raka potekajo številni zdravstveni programi. Eden izmed teh je program za zgodnje odkrivanje raka na dojki - Dora, ki poteka že vse od leta 2007. Vendar pa kljub temu še ni vpeljan po celotni državi. Veliko uspehov so zabeležili pri državnem programu odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu. Saj se je zaradi visoke udeležbe v programu pojavnost raka prepolovila.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.