https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mlade pomurske podjetnike spodbudili po izkušnje v Evropo

12.03.2016 ob 7:00  

Včeraj je v prostorih Pomurskega tehnološkega parka v Murski Soboti potekala predstavitev programa Erasmus za mlade podjetnike.


Možnosti, ki jih imajo mladi oziroma bodoči podjetniki v okviru mednarodnega usposabljanja Erasmus je predstavil Sebastjan Rosa, strokovni sodelavec Centra za sodelovanje z gospodarstvom pri Znanstveno raziskovalnem srediču Univerze na Primorskem, ki je hkrati tudi posredniška organizacija programa Erasmus za mlade podjetnike in podjetniški svetovalec.

Kot je pojasnila Marjetka Jakob iz Pomurskega tahnološkega parka, vidijo v tem programu velik potencial tako za podjetja iz naše regije, da se povezujejo z mladimi iz tujine in obratno. Za podjetja je to lahko priložnost, da si olajšajo vstop na tuji trg, za mlade oziroma bodoče podjetnike pa priložnost, da v tujini pridobijo praktično znanje za zagon ali nadgradnjo lastnega podjetja. Program namreč sofinancira usposabljanja mladim podjetnikom, da si naberejo podjetniške izkušnje pri uveljavljenih podjetjih v tujini ter omogočiti izkušenim slovenskim podjetnikom, da brezplačno gostijo tuje mlade podjetnike in svoje podjetniške izkušnje delijo z njimi.

Kdo lahko sodeluje?

Kot je zbranim pojasnil Rosa, v programu lahko sodelujejo bodoči oz. novi podjetniki in izkušeni podjetniki. Bodoči oziroma novi podjetniki so podjetniki, ki resno načrtujejo ustanovitev lastnega podjetja ali pa so že ustanovili lastno podjetje v zadnjih treh letih. Izkušeni podjetniki pa morajo biti lastniki ali upravljavci malega ali srednje velikega podjetja v EU, starejšega od treh let. Za bodoče podjetnike velja, da ustanovitev podjetja ni pogoj za sodelovanje v programu Erasmus za mlade podjetnike.

Zakaj Erasmus za mlade podjetnike?

Podjetništvo je bistveno za gospodarsko rast in ustvarjanje delovnih mest. Mnogi ustanovitelji malih in srednje velikih podjetij nimajo ne izkušenj z upravljanjem ne ključnih znanj, kar skupaj z dejstvom, da velika večina teh podjetij deluje samo v eni državi, omejuje rast. Program Erasmus za mlade podjetnike želi novim podjetnikom pomagati, da si pridobijo potrebne veščine, da svojo dejavnost razširijo tudi v druge evropske države.

Kako deluje program?

Interesenti se morajo najprej prijaviti v bazo mladih podjetnikov ter si v bazi poiskati primernega izkušenega podjetnika-gostitelja. V kolikor v bazi najdejo ustreznega tujega izkušenega podjetnika in ta izrazi interes za usposabljanje, sledi priprava kratkega programa usposabljanja. Na podlagi potrjenega programa usposabljanja novi/mladi podjetniki odpotujejo v drugo državo EU, kjer se za dogovorjen čas usposabljajo pri izkušenem podjetniku gostitelju v njegovem MSP.

Kaj ponuja Erasmus za mlade podjetnike

Program Erasmus za mlade podjetnike novim podjetnikom nudi priložnost, da se najmanj en in največ šest mesecev usposabljajo pri izkušenem podjetniku v drugi državi EU. Nov podjetnik naj bi od izkušenega podjetnika gostitelja pridobil potrebno znanje za ustanovitev in za upravljanje malega in srednje velikega podjetja, kot na primer: učinkovito načrtovanje, finančno in operativno upravljanje, razvoj inovativnih izdelkov in storitev, uspešna praksa prodaje in trženja.

Novi podjetniki bodo prav tako imeli priložnost izvedeti več o: evropskem gospodarskem pravu in enotnem evropskem trgu, evropski standardizaciji in zakonodaji v dotični državi.

Kako se prijaviti?

Novi/Mladi podjetniki, ki si želijo na podjetniško usposabljanje v tujino in izkušeni podjetniki, ki želijo sodelovati kot mentorji mladim tujim podjetnikom, se registrirajo prek spletne strani: www.erasmus-entrepreneurs.eu, kjer je mladim podjetnikom potrebno izpolniti elektronski obrazec, dodati poslovni načrt, življenjepis in kratek opis želenega usposabljanja ter izbrati posredniško organizacijo. Izkušeni podjetniki pa izpolnijo le elektronski obrazec, v katerem opišejo kakšna znanja in okolje lahko ponudijo mladim podjetnikom ter dodajo svoj življenjepis. Celotna prijava mora biti napisana v angleškem jeziku (z izjemo poslovnega načrta).

Koristi za mlade in izkušene podjetnike

Ta program nudi novim oz. mladim podjetnikom priložnost, da se učijo od izkušenih podjetnikov, ki vodijo malo ali srednje veliko podjetje (MSP) v drugi državi EU, omogoča izmenjavo izkušenj med novimi in izkušenimi podjetniki, mladim in izkušenim podjetnikom olajša dostop do novih trgov in iskanje možnih poslovnih partnerjev, izboljšuje povezovanje poslovnežev in MSP, omogoča izkušenim podjetnikom, da vzpostavijo nove trgovske stike in izvejo več o poslovnih priložnostih v drugi državi EU. Za čas usposabljanja pri izkušenem podjetniku mladi podjetnik prejme finančno podporo v obliki nepovratnih sredstev. Višina podpore je odvisna od trajanja usposabljanja in države, v kateri usposabljanje poteka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.