https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Bo vsak prvi petek dela prost dan?

Slovenija, 18.03.2016 ob 11:00  

Na portalu predlagam.vladi.si se zbirajo predlogi in pobude državljanov. Po enem izmed takšnih predlogov naj bi vsak prvi petek v mesecu ostali doma.

Vsak prvi petek dela prost

Pobudniki predloga želijo, da bi Slovenija postala vzor v svetu, kot začetnica postopnega skrajševanja delovnega obsega na letni ravni. Po njihovem predlogu naj bi zmanjšali tedenski obseg delovnih ur iz sedanjih 40 na 38 in manj poročajo na Žurnal24. Zaposlenim naj bi se tako omogočilo, da bi bili enkrat mesečno doma oziroma dela prosti dnevni.

Foto: www.freeimages.com

Dolgoročni cilj pa je, da bi prešli na delovni urnik v obsegu 30 do 32 ur mesečno. Po takem bi zaposleni delali štirikrat po osem ur ali petkrat po šest ur tedensko. Z namenom večje učinkovitosti, manjših stroškov dela, ter zaradi zmanjševanja onesnaževanja okolja.

Koliko praznikov imamo v Sloveniji

V Sloveniji imamo trenutno dvanajst dela prostih praznikov. Od leta 2013 ne praznujemo več 2. januarja, ki je bil ukinjen zaradi varčevalnih ukrepov.

Dela prosti dnevi v Sloveniji v letu 2016 so naslednji:

  • 1. januar - novo leto; petek
  • 8. februar - slovenski kulturni praznik; ponedeljek 
  • 28. marec - velikonočni ponedeljek  
  • 27. april - dan upora proti okupatorju; sreda
  • 1. in 2. maj - praznik dela; nedelja in ponedeljek
  • 25. junij  -  dan državnosti; sobota
  • 15. avgust  -  Marijino vnebovzetje; ponedeljek
  • 31. oktober  -  dan reformacije; ponedeljek
  • 1. november  -  dan spomina na mrtve; torek
  • 25. december  -  božič; nedelja
  • 26. december  -  dan samostojnosti in enotnosti; ponedeljek

Poleg navedenih dela prostih praznikov imamo še pet praznikov, ki niso dela prosti. To pa so dan Primoža Trubarja, združitev prekmurskih Slovencev, vrnitev Primorske k matični domovini, dan Rudolfa Maistra in dan suverenosti.  

Stališče ministrstva v zvezi s prazniki

V Sloveniji so prazniki urejeni z zakonom o praznikih in dela prostih dnevih. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrakpoudarjajo, da so ob pripravi ZPDPD leta 1991 opravili obširno javno razpravo in raziskave javnega mnenja. Pri tem so proučili vsa prejeta stališča in mnenja z namenom, da se določijo praznični dnevi, ki imajo splošen pomen ali pomen za vse ali večino državljanov. Prav tako menijo, da je sedanja ureditev ustrezna in primerljiva z drugimi evropskimi državami.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2016 ob 20:51 delavec jože gost

      Ta ki predlaga 30 delovnih ur na mesec je res nenormalen. Predlagam maksimalno 15 ur mesečno in niti minute več. Za učitelje pa največ 5 ur mesečno, ker bodo drugače pregoreli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gogi
      15.04.2016 ob 9:40 gogi

      haha

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.