https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tudi Pomurci smo imeli v 80.-ih dobrega smučarskega skakalca

Melinci, 22.03.2016 ob 12:00  

Minuli konec tedna je bil v Planici pravi slovenski praznik, ob uspehih naših orlov pa smo ob pomoči Krajevne skupnosti Melinci izbrskali, da smo pred nekaj desetletji tudi Pomurci v Marjanu Peterki imeli talentiranega smučarskega skakalca in kombinatorca.

Marjan Peterka se je leta 1968 sicer rodil v Ljubljani in živel mladostniška leta na Gorenjskem, a njegov oče Štefan, ki je zdaj že pokojni, je bil z Melinec, mama pa s Primorske, tako da ga lahko štejemo za Pomurca. Živeli so v Ratečah, torej streljaj od Planice, in kot vsi ostali otroci od tam, je tudi Marjan bil že od malega na smučeh. Najprej se je ukvarjal s smučarskim tekom, kasneje pa tudi s skoki in nordijsko kombinacijo.

Planica je bila v tistih letih že svetovno prepoznan smučarsko-skakalni center, toda svojega kluba niso imeli, zato se je bilo potrebno včlaniti v SSK Žirovnica, kjer je mlade nadobudneže treniral znani skakalec Ivo Zupan. Nekoliko kasneje je prve korake k ustanovitvi skakalnega in kombinatornega kluba Rateče-Planica naredil Branko Dolhar in takrat so mladi smučarski kombinatorci (skakalci in tekači) lahko začeli trenirati tudi v domačem okolju.

Marjan Peterka se je s skoki začel ukvarjati nekje v petem ali šestem razredu osnovne šole. V tistem obdobju je bil najbolj znan med sotekmovalci Franci Petek, ki je kasneje postal tudi svetovni prvak na mali skakalnici, pa tudi Matjaž Zupan, ki je bil med drugim pred leti tudi trener slovenske reprezentance, trenutno pa vodi Ruse.

Začelo se je na manjši, 30-metrski skakalnici v Planici, nato nadaljevalo na 60-meterski skakalnici v Ratečah ter seveda potem še na 90- in 120-metrski skakalnici v Planici. Velikanka je bila že takrat rezervirana za starejše in izkušenejše skakalce oz. letalce, vsekakor pa je Planica že takrat izžarevala nekaj posebnega - nekaj pristno slovenskega.

Postal je tudi državni pionirski prvak v kombinaciji

Največji uspeh je Marjan Peterka dosegel na Pokljuki, ko je postal državni pionirski prvak v kombinaciji, imel pa je še nekaj drugih vidnejših uvrstitev, torej zmago ali dve, nekaj drugih in tretjih mest, vendar kot sam pravi, nikoli ni posebej izstopal.

Dva članka iz takratnih časopisov:

"Nisem bil rojen za šampiona"

Njegova kariera pa ni trajala dolgo, razlogov pa je bilo več. "Do članske reprezentance nisem prišel, nekje konec drugega ali v začetku tretjega letnika srednje šole sem zaključil s športno kariero na tem področju. K temu je najprej botroval padec na 90-meterski skakalnici v Planici, kjer sicer nič hujšega nisem utrpel resnejše poškodbe, in pa seveda pubertetniško obdobje, v katerem so v ospredje prišle tudi druge stvari. Če se malo pohecam – pač nisem bil rojen za šampiona," iskreno pove Marjan, ki se je z družino pred osamosvojitveno vojno preselil na Melince in od takrat naprej so tu.

Marjan na plastični skakalnici v Kranju, z razširjenimi rokami, sledil pa je še padec

Skoki lep šport, a zahtevajo trdo delo in disciplino

"Sicer pa so smučarski skoki izredno lep šport, kot vsak šport pa seveda zahtevajo trdo delo in disciplino. Ne glede na to, da se skače »individualno«, pa je izredno pomembna povezanost ekipe, ki predvsem v zimskem času preživi skupaj veliko časa. Zato se seveda pridružujem čestitkam našim skakalcem in jim želim še veliko uspehov. Vem, kako veliko in trdo so morali delati za to, da so še posebej v letošnji sezoni dosegli takšne rezultate," za konec pove verjetno najboljši pomurski skakalec vseh časov.

Bomo novega Prevca čez nekaj let dobili kar na Goričkem?

Da pa bi v prihodnje vidne rezultate dosegel še kakšen Pomurec, pa bo čez nekaj let, če se uresničijo želje in napovedi lokalnih navdušencev v Pertoči, možno prve korake storiti kar tukaj doma na Goričkem in ne na Gorejskem, kot je to moral Marjan Peterka.

Več o skakalnem centru, ki ga načrtujejo v Pertoči, pa si lahko preberete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2016 ob 12:21 te kumič--droubar gost

      Ste vidli pojge , ka so marke ! Smučarski as na Melincaj ! Tou mi delaj !!!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2016 ob 12:33 gost

      Tudi na Gornjih Slavečih in Matjaševcih so bili za tiste čase dobri skakalci. Spomnimo se samo Kereca, Oska , Slamara in Sukiča. Skakali so z alpskimi smučmi tudi do 40 metrov na različnih krajih Goričkega.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2016 ob 13:10 gost

      Tudi oče Bogdana Norčiča je bil Prekmurec. Konec 70. in v začetku 80. je bil član državne reprezentance. Zgoraj omenjeni se mu lahko samo priklonijo...

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2016 ob 16:49 gost

      Ajd odjebite pišete gluposti ...Zlata žila je zakon hhhhh👍

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.03.2016 ob 17:51 Gost86 gost

      Legenda !!:D

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.