https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Svetovni dan voda: vplivni Pomurci za vodo kot ustavno pravico

22.03.2016 ob 11:00  

Civilna iniciativa za Slovenijo in svobodo v sklopu njihove pobude svari pred nevarnostmi privatizacije vode, vodnih virov in oskrbe z vodo. Iniciativo podpirajo številni znani in vplivni Slovenci, med njimi tudi minister Dejan Židan in Vlado Kreslin.

Čigava je voda?

Voda ne sme biti last kogarkoli. Sleherni človek mora imeti pravico do brezplačnega dostopa do pitne vode in tega, da si v izviru pitne vode brezplačno natoči toliko vode, kolikor je rabi za preživetje. Pravica do vode je enaka pravici do življenja in svobode. Zato si Civilna iniciativa za Slovenijo in svobodo prizadeva, da bi se neodtujljiva pravica do vode vpisala v Ustavo RS. Opozarjajo namreč, da v Ustavi ta pravica ni dovolj dobro definirana, hkrati pa smo priča pritiskom korporativnega kapitala na privatiziranje vseh virov, ki imajo potencial zaslužkaCI za Slovenijo in svobodo je po dobrem mesecu dni delovanja zbrala skoraj 53.000 elektronskih podpisov peticije za vpis neodtujljive pravice do vode v Ustavo, dodatno pa še več sto fizičnih na papirju.

Predlogi za vpis pravice do vode na mizi že dlje časa

Že leta 2013 je skupina 35 koalicijskih poslancev vložila predlog za spremembo 70. člena Slovenske ustave, v katero bi se zapisalo, da ima vsakdo pravico do pitne vode in da se oskrba s pitno vodo za prebivalstvo opravlja kot neprofitna javna služba. Vendar se do danes glede te pobude ni zgodilo nič. V Civilni iniciativi pravijo, da če smo se zavzemali za vpis Zlatega pravila v ustavo, ki človeško gledano niti ni tako pomemben, zakaj se v ustavo ne bi vpisala tudi Pravica do vode? Kar bi to pravico pravno dovolj močno zavarovalo, da nam  kot državljanom Slovenije ne bi bila nikoli odvzeta niti s strani določil EU parlamenta. Kajti Pravica do vode v evropski zakonodaji še vedno ni opredeljena kot temeljna človekova pravica.

»ZA« vodo v ustavi RS tudi številni znani obrazi

Iniciativo podpirajo številni znani Slovenci in Slovenke, kot na primer Tinkara Kovač, Vlado Kreslin, Boris Cavazza. Podpora pa se sliši tudi iz političnih vrst: mag. Dejan Židan, Ivo Vajgl, Franc Bogovič, dr. Igor Šoltes. Nagovore znanih Slovencev in Slovenk si lahko ogledate TUKAJ.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je na svoji Facebook strani objavil videoposnetek, v katerem izpostavlja, da je Slovenija ena najbolj vodnatih držav na svetu, ki ima tudi kakovostno vodo. Zato poziva vse državljanke in državljane, da se začnemo zavedati, da je to vodo potrebno zaščititi tudi v Ustavi. In edino z ustavno pobudo za vpis pravice do pitne vode v Ustavo, bomo pravico do pitne vode kot javne dobrine zaščitili tudi za naše zanamce. Tudi besede Pomurca, ki iniciativo podpira, Vlada Kreslina zvenijo podobno. Pravi namreč, da če bomo državljani in državljanke dovolili, da nas politika spet izigra, kot pri večini privatizacij, nam bodo vzeli najprej vodo, potem pa še zrak.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2016 ob 12:25 goričko gost

      tole so z n a n i pomurci ? tej so se že zdavnaj prodali ---oudali ! ritolizniki za prepoznavnost !!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2016 ob 13:30 smrkci gost

      Vodo sem pred 30 leti pil iz vsakega potoka,dan danes pa iz plastenke,ki si jo moram kupiti v trgovini,že to kar sem napisal že mnogo pove kako je voda onesnažena.Vodo so onesnažili proizvajalci in trgovci ter zakonodaja,itak v Sloveniji imamo zakonodajo kot so jo imeli butalci,ko so sejali sol.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2016 ob 13:47 dejan gost

      židan, ti si takši demagog pa populist, ka njemi nega primerjave! smijlijo se mi lidje, ka ti nasedajo: tebi in tvojin izjavan kere obračaš sakši den če trbej, samo ka boš všečen. nej mi je jasno kak je lejko telko lidij tak naivnij. iskreno sožalje vsen tistin, ka so tak slejpi pa naivni!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2016 ob 14:06 corason gost

      http://www.ascuns.ro/andrea051991/ distreaza-te cu un psiholog sau poate chiar un psihiatru frumoaso :*

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.03.2016 ob 15:25 mixe5 gost

      distreaza-te cu un psiholog sau poate chiar un psihiatru frumoaso :* http://www.ascuns.ro/Blondaweb/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.