https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Veliko noč kristjani praznujejo že skoraj dva tisoč let

26.03.2016 ob 12:00  

Že v 2. st. po Kristusovem rojstvu so kristjani začeli obeleževati veliko noč. In ta praznik se je obdržal vse do danes.

To pomeni, da kristjani praznujejo veliko noč in s tem vstajenje Kristusa od mrtvih že skoraj 2.000 let. Velika noč velja za najpomembnejši krščanski praznik. Ob tem se pa pojavi kar nekaj vprašanj, kot na primer:

Zakaj se sploh imenuje velika noč in zakaj se praznuje ob različnih datumih?

Izvor besedne zveze »Velika noč« ni točno določen. Nekateri zagovarjajo tezo, da izvira iz poganstva. Spet drugi so mnenja, da izvira iz anglosaškega. Razlog za to, da besedna zveza ne izvira iz krščanske tradicije je verjetno ta, da so s tem želeli doseči, da bi se pogani z največjim krščanskim praznikom identificirali. Da se velika noč ne praznuje vsako leto na isti datum, pa razlog leži v tem, da se velikonočni prazniki zahodne cerkve orientirajo po judovskem velikonočnem prazniku (Pesah) in po luninih menah. Velikonočni ponedeljek je torej vedno ponedeljek, ki sledi prvi polni luni po začetku pomladi. To pomeni, da je to najbolj hitro lahko 22. marec, najkasneje pa 25. april. V velikem tednu, ki se začne s cvetno nedeljo, se zaključi tudi 40 dni trajajoči postni čas, ki se je začel s pepelnično sredo.

 

Od kje izvira velikonočni zajec?

Za velikonočni običaj, da velikonočni zajec prinese jajčka, obstaja več razlag. V takratnih religijah je obstajalo več boginj, katerih simbol je bil zajec-tako pri grški boginji rodnosti Afroditi, kot pri germanski boginji zemlje Holdi. Holdin simbol je bilo tudi jajce, vendar pa ne gre z gotovostjo povedati, da je prav to dejstvo izvor danes znane tradicije. Prav tako je mogoče, da zajec enostavno izvira iz velikonočnega jagnjeta, ki ga je nekdo »slabo narisal«. V takšni obliki je bila ta slaba risba posredovana naprej in je iz jagnjeta nastal zajec. Ali pa so za to krivi protestanti, ki so se takrat želeli oddaljiti od krščanskega praznika in so prišli na idejo, da bo zajec prinesel jajca. Kakorkoli že, tako zajec kot jajca sta simbola za rodnost in se ju posledično povezuje s pomladjo in veliko nočjo.

Kakšna je razlaga običaja barvanja pirhov?

Prav tako obstaja več teorij o barvanju pirhov. V času velikega tedna je kristjanom prepovedano jesti jajca. Vendar pa to kokoši ne zanima in dalje valijo za tisti čas zelo dragocena jajca. Jajca se je takrat celo sprejemalo kot plačilno sredstvo. Odvečna jajca se je med velikim tednom skladiščilo in se jih lepo obarvalo, da se jih je potem lahko dalo posvetiti in nato pojesti.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Kaj pomeni velikonočno jagnje?

Izvor velikonočnega jagnjeta pa se, za razliko od zajca, lahko zelo enostavno pojasni, saj se jagnje pojavi že zelo rano v krščanski zgodovini. Jagnje je simbol nemoči, nedolžnosti Jezusa in se ga je že v začetkih žrtvovalo za verske priložnosti. Na veliko noč so zaklali jagnje in njegovo meso posvetili. Ob vstajenju na velikonočno nedeljo, je potem to posvečeno meso velikonočnega jagnjeta bilo prvo kar je vsak veren kristjan jedel.

Dandanes so se različni običaji med sabo pomešali. Tudi streljanje ob ognju na veliko noč, ki se ga prav tako pogosto prakticira, ima praktično toliko povezave s krščanstvom kot zajec ali jajca. Torej praktično nič. Kljub temu pa vsak človek pozna tako velikonočnega zajca, kot velikonočne pirhe, velikonočno jagnje in tudi običaj streljanja. Komaj kdo pa pozna ozadje te krščanske tradicije in tudi dejstvo, da je za verne kristjane velika noč še večji praznik kot božič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2016 ob 12:25 gost

      Potrebno je obdržati kristjanstvo ker če tega več ne bo bo postalo muslimanstvo

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2016 ob 18:56 gost

      Krščanstvo , je vera --ljubezni upanja, odpuščanja itd...v dobrem pomenu besede ! Zato bodimo ponosni , da smo in da moramo se žrtvovati za svojo krščansko vero ! Velika noč--praznik ljubezni in vstajenja našega zveličarja !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2016 ob 19:23 gost

      Krščanstvo je glih takšen larifari kak islam in vsa ostala verstva s kerimi pametni glupin vsiljujejo svoj pogled na svet. Gda de se narod končno enkrat strezno pa henjo nasedati pa se dati voditi raznin verskin manijakon de svejt dosta lepše okolje za živeti, pa vojn pa raznih terorističnih napadov verjetno več tudi nebo.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2016 ob 20:00 Stewen gost

      IMA ALI NEMA BOGA? Vprašanje tretjemu gostu sem postavil v hrvaščini, ker je boj "udarno" kot slovensko Je ali ni Boga? Človek je udaril vsepovprek po religijah, a s tem se še ni izrekel o obstoju ali neobstoju Boga. Ne da bi hoztel obsojati, a domnevam, da ne gre za klasičnega vernika. Morda bi razkril svojo intimo. "Po njih delih jih boste spoznali!" Kdo je že tako rekel? Bog je Duh, učijo pri veronauku,

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.