https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Novi izvrstni dosežki dijakov GFML

Ljutomer, 23.03.2016 ob 14:00  

Tudi v tem šolskem letu dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) dosegajo izvrstne rezultate na raznih tekmovanjih.


V minulih dneh je za najodmevnejši dosežek poskrbel dijak tretjega letnika Luka Antolin, ki je na letošnjem državnem tekmovanju iz nemščine postal državni prvak, konec julija pa bo zastopal Slovenijo na mednarodni nemški olimpijadi v Berlinu. To je največje tekmovanje iz znanja nemščine v svetovnem merilu, odvija pa se vsaki dve leti. Na letošnjem tekmovanju, ki bo potekalo med 17. in 30. julijem, se bo pomerilo 136 mladih tekmovalcev iz 68 držav. »Na izboru za olimpijado nas je bilo dvanajst. Imeli smo 20 minut časa, da se pripravimo na temo Integracija beguncev. Nato smo se v dvojicah pomerili v debati. Dva najboljša sva se tako uvrstila na olimpijado,« je dejal Antolin, ki se zaveda, kako pomembno je znanje tujih jezikov za širjenje obzorij, dobro komunikacijo in splošni ugled. Njegova profesorica za nemščino Gita Fras je ob novici, da bo Antolin zastopal Slovenijo na olimpijadi, povedala: »Luka je dijak, ki nemški jezik ne samo dobro obvlada, pač pa ga odlikuje izreden občutek za dojemanje jezikovnih posebnosti, prav tako je zelo razgledan mladenič. Prepričana sem, da je pravi kandidat za takšno tekmovanje in bo štirinajstdnevna izkušnja poleti v Nemčiji dobra popotnica za njegovo prihodnost.«

GFML bo imela svojega predstavnika tudi na finalnem meddržavnem tekmovanju Hitro in zanesljivo računanje, ki bo 7. maja v Murski Soboti. S tretjim mestom, pridobljenim po prvih treh krogih tekmovanja, se je v finale uvrstil Žiga Škalič. V prvih treh krogih je nastopilo kar 170 dijakov, na finalni turnir pa se je uvrstilo dvanajst najboljših. Škalič si je z dosežkom iz predtekmovanja zagotovil tudi mesto v državni reprezentanci.

Mednarodno odmeven dosežek je uspel dijakinji prvega letnika Meti Štuhec. Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji že četrto leto zapored sodeluje v mladinskem kampu "Step Afrika", ki bo letos potekal v Zagrebu od 22. do 28. aprila. Projekt je namenjen povezovanju mladih, spoznavanju kulture, krepitvi motoričnih sposobnosti in nadgrajevanju angleščine. Izbranih bo 100 mladostnikov iz različnih evropskih držav in svoje mesto med njimi je zasedla tudi Meta Štuhec. »Za iztočnico smo dobili nalogo, da z videoposnetkom odgovorimo na vprašanje Who are you and why do you want to do it? Dejstvo, da sem dijakinja filmskega oddelka na GFML, mi je olajšalo delo, saj je bil končni izdelek kratki film. Menim, da se sama najbolje izražam preko plesa in z besedami v debati, zato sem v svojo predstavitev vključila oboje. Prav to je prepričalo tudi žirijo, saj že odštevam dneve do potovanja v Zagreb! Prijavo sem uspešno izpeljala na pobudo profesorice Liane Miholič in s tehnično pomočjo razrednika profesorja Ludvika Rogana,« je dejala Štuhečeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2016 ob 23:53 teta pehta gost

      Spodbudno je, da je nemščina spet postala aktualna. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja so jo pričeli izrivati in angleščina je postajala IN. To je tudi sovpadalo s pojavom računalnikov in še bolj utrdilo prepričanje nekaterih, sploh iz LJ je pihal tak veter, da je pač angleščina nujna, ker prvi operacijski jeziki in tudi programi so bili v angleščini. Le kdo je kriv nevednežem, da si niso znali poiskati nemškega operacijskega sistema, ker slovenskega še ni bilo. Na srečo se je stanje pričelo zadnje čase spet izboljševati v prid nemškega jezika. Mislim, kot prvi jezik. Vsekakor je angleščina kot drugi jezik skoraj nujna. Nemščino postavljam zato kot prvi jezik, ker je Nemčija najpomembnejši gospodarski partner Sloveniji. Sledijo Avstrija, Italija in ostale države EU. Približno ena tretjina vse blagovne menjave se zgodi z nemško govorečimi državami. Čedalje več mladih tudi načrtuje svoje življenje v Avstriji ali Nemčiji, potem sledijo še ostale države EU in izven. Gospod Luka, čestitke in vse dobro vam želim.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.03.2016 ob 9:56 gost gost

      Mene zanima, kdo v naših medijih tak forsira GFML. Nekateri, ki imajo take ali pa še boljše uspehe na OŠ ali SŠ ravni pa nikak ne pridejo zraven. Recimo predstava pa že takoj Pomurec meseca. Takih predstav so nekateri imeli že leta pa niso nominirani. O nepravilnostih pa tišina.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.03.2016 ob 15:33 gost

      We would like to share with you one great news which is happening now - Monthly Sweepstakes contest. We offer this contest exclusively to you for a chance to win. See http://latup.ru/?yykk=c25a00e

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.