https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Play Attention: Z video igricami do boljšega pomnjenja in koncentracije

Murska Sobota, 07.04.2016 ob 13:00  

Včeraj je na pobudo Društva Bravo Pomurja v murskosoboški knjižnici potekalo zanimivo predavanje Marka Fereka iz Udruge Buđenje – udruga za razumijevanje ADHD-a Zagreb. Ferek je predstavil svojo zgodbo o vsakdanjih težavah, predvsem učnih, dokler ni izvedel za ADHD (pomanjkljiva pozornost s hiperaktivnostjo). Z razumevanjem svojih težav in pravilnim pristopom, je postal uspešni predavatelj, ki danes predava po celem svetu. Predstavil je učni sistem Play Attention s katerim si osebe z ADHD lahko pomagajo pri izboljšanju pozornosti.  

 

Od najslabšega dijaka svoje generacije do uspešnega predavatelja

Marko Ferek je ustanovitelj »Udruge Budenje Zagreb«, organizacije za razumevanje ADHD na Hrvaškem. Prav tako je avtor najbolj prodajane knjige »Hiperaktivni sanjari« o ADHD na Hrvaškem. Trenutno potuje po Sloveniji in predstavlja Play Attention. Ferek je opisal svojo življenjsko izkušnjo, učne težave kot pravi najslabšega dijaka svoje generacije in izzive, s katerimi se je srečeval v procesu šolanja.

Play Attention na Hrvaškem uporabljajo celo v šolah

S kolegico Snežano sta predstavila način dela z napravo Play Attention, ki je namenjena otrokom in tudi odraslim z ADHD-jem. Napravo na Hrvaškem uporabljajo uspešno v več šolah. Gre za učni sistem namenjen izboljšanju pozornosti, vedenja in kognitivnih funkcij otrok z motnjo pozornosti in impulzivnosti. Posamezniku lahko pomaga pri nadzoru pozornosti in vedenja ter le to v veliki meri izboljšati. Preko tehnologije razvija vzdrževanje pozornosti, spodbuja ignoriranje motečih dejavnosti, razvija sposobnost pomnjenja in organizacije, spodbuja k dokončanju nalog oziroma dražljajev. Vse to posledično vpliva na boljši uspeh v šoli in na delovnem mestu, veča samospoštovanje in zadovoljstvo v vsakdanjem življenju.

ADHD sindrom in opozorilni znaki

Vzroki za nastanek motnje še vedno temeljijo na določenih domnevah. Zelo verjetno je, da so razlogi rezultat  medsebojnega vplivanja bioloških in okoljskih razlogov. Znano je, da se nekaj dogaja na nevrološko-biokemičnem področju.

Kdaj velja, da je nekoliko bolj aktiven in živahen otrok zdrav in kdaj njegova hiperaktivnost skriva mnogo več odkrivajo s hiperaktivnostjo, impulzivnostjo in nepozornostjo - vedenjske značilnosti, katerim številni starši  zaradi vse hitrejšega tempa življenja posveča premalo pozornosti? Simptomom motnje pozornosti in nemirnosti v prvem letu starosti otroka nihče ne pripisuje zadostnega pomena, saj večina pomisli, da gre le za nekoliko bolj nemirnega dojenčka. Pred dopolnjenim drugim letom starosti je otrok v nenehnem gibanju, ne more se osredotočiti na igro z eno igračo in kaže znake agresivnosti. Simptomatika je najbolj izrazita v obdobju med tretjim in sedmim letom starosti, ko otroci z ADHD sindromom pričnejo zavračati dejavnosti, kjer je potreben miselni napor,  hitro odnehajo ali jih hitro vse zmoti, pogosto mahajo z rokami ali nogami in preveč govorijo. Motnja postane najbolj izrazita v času šolanja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.