https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Maximusu se je uspešno zaključila akcija Odpadno je uporabno

Trgovski center Maximus, 23.04.2016 ob 9:00  

Podjetje Saubermacher Komunanala, Zavod Pec in Zavod Zeos uspešno zaključili akcijo Odpadno je uporabno.

V trgovskem centru Maximus je potekal kulturni program, kjer so nastopali najmlajši otroci iz vrtcev, učenci in učenke osnovnih šol in tudi dijaki srednjih šol. Rdeča nit prireditve je bila akcija podjetja Saubermacher - Komunala Murska Sobota, ki je skupaj s Pomurskim ekološkim centrom (PEC) in Zavodom Zeos razpisali natečaj Odpadno je uporabno 2015/2016.

K sodelovanju so povabili vse prekmurske vrtce, osnovne in srednje šole, kjer opravljajo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov. Namen natečaja je bil vzpodbuditi mlade k pripravi in ponovni uporabi odpadne električne in elektronske opreme. S svojo ustvarjalnostjo so vdihnili stari, odsluženi električni in elektronski opremi novo uporabno vrednost, izdelali priročne zbiralnike za malo gospodinjsko električno in elektronsko opremo, odpadne baterije in sijalke in/ali sodelovali v akciji zbiranja odpadne električne in elektronske opreme ter baterij.

Zbrane obiskovalce sta nagovorila tudi direktor Saubermacher- Komunala Murska Sobota Drago Dervarič in direktor družbe Zeos d.o.o Emil Šehič, ki sta pohvalila odziv vzgojno izobraževalnih ustanov in ob tem podelila nagrade najboljšim v posameznih kategorijah.

V kategoriji VRTCI je zmagal izdelek VRTCA KOBILJE. Pri izdelku izstopa njegova uporabnost. DIDAKTIČNA IGRA zajema več elementov (igralno tablo, figure, vrtiljak, stojalo za zmagovalno figuro), ki so izdelani zelo izvirno.

V kategoriji OŠ - I. TRIADA je komisijo prevzel izdelek učencev OSNOVNE ŠOLE I. MURSKA SOBOTA in sicer NABIRALNIK VESELE POŠTE. Iz odpadne mikrovalovne pečice narejen poštni nabiralnik zaradi svojih živih in toplih barv takoj pritegne pogled ter upraviči svoj naslov.

V kategoriji OŠ - II. TRIADA si je prvo mesto prislužila SVETILKA, izdelek učencev OSNOVNE ŠOLE PUCONCI. Izdelek dokazuje, da je odpadni material še vedno uporaben v novem konceptu. Svetilka ima moderen izgled in je hkrati funkcionalna. 

Kategorija OŠ - III. TRIADA je prinesla nagrado izdelku učencev OSNOVNE ŠOLE KOBILJE z imenom RECIKLIRANA NA VALETO. Gre za zelo zanimivo idejo in sporočilnost. Dandanes so obleke za valeto drage, ta izdelek pa ponuja cenejšo možnost in hkrati opozarja, da je svet zasut z mobiteli. 

V kategoriji SREDNJE ŠOLE je zmagal izdelek z naslovom ELEKTRONSKA ODVISNOST NAS ROBOTIZIRA. Izdelali so ga dijaki SREDNJE ZDRAVSTVENE ŠOLE MURSKA SOBOTA. Z izdelkom iz odpadnih baterij, mobitelov in računalniške opreme so poskušali prikazati zgodbo današnjega časa, v katerem postajamo robotizirani. Krogla, ki predstavlja svet, ima tudi funkcionalen vidik - ob vklopu v vtičnico sveti.

V drugem sklopu natečaja so povabili mlade k izdelovanju priročnega zbiralnika za malo gospodinjsko električno in elektronsko opremo, odpadne baterije in sijalke za potrebe gospodinjstva. Sodelovalo je 7 vzgojno-izobraževalnih zavodov s skupaj 14 izdelki. Prej imenovana komisija je ocenila tudi te izdelke, ki so bili prav tako označeni s šiframi zaradi zagotavljanja anonimnosti avtorjev.

V kategoriji ZBIRALNIK ZA ODPADNE MALE GOSPODINJSKE ELEKTRIČNE IN ELEKTRONSKE APARATE, BATERIJE IN SIJALKE je zmagal izdelek DREVO, delo učencev OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA BISTRICA. Zbiralnik v obliki drevesa je funkcionalen, vizualno zelo privlačen, ideja je izvirna.
V kategoriji ZBIRALNIK ZA ODPADNE BATERIJE si je prvo mesto prislužil izdelek BATERIJKO. Izdelali so ga učenci DOŠ DOBROVNIK. Zbiralnik je primeren za zbiranje različnih vrst in velikosti baterij. Vizualno je privlačen in estetski. Njegova uporaba je enostavna. Avtorji so si zamislili izdelavo izdelka tudi v naravni velikosti.

V kategoriji ZBIRALNIK ZA ODPADNE SIJALKE je zmagal zbiralnik učencev OŠ CANKOVA. ŽARKO je narejen ustvarjalno. Ob zbiralniku stoji »oseba«, ki prinaša sijalke, mogoče celo nadzoruje sortiranje. Prikazana je celotna zgodba. Uporabljeni in obdelani so različni materiali npr. karton, papir, plastenke.

 

V tretjem sklopu natečaja so izvedli akcijo zbiranja odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnih baterij, ki je potekala v času od 14. marca 2016 do 20. aprila 2016. Sodelovalo je 26 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Največ e-odpadkov je zbrala OŠ II Murska Sobota, največ e-odpadkov na učenca pa OŠ Kobilje. Obe šoli bomo nagradili s koncertom pevke Alye. V akciji smo zbrali 207 ton e-odpadkov oz. 3 kg/prebivalca območij, kjer opravljamo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov.Vsi izdelki bodo razstavljeni v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota v času od 25. aprila 2016 do 14. maja 2016.

Tudi v soboškem parku so v letošnjem letu opravili nadomestno saditev 220 let starih hrastov, ki so bili odstranjeni zaradi slabega stanja. Ob tem so v parku posadili še 8 drugih dreves. Od leta 2011, ko poteka revitalizacija parka, se vsako leto nadomestno zasadi od 10-20 dreves in grmovnic kot nadomestna saditev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.